Glas Javnosti

SRPSKA DOKTORKA DAVALA MUŽU IVERMEKTIN: Preti joj oduzimanje licence, a ovo je njena priča

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Šta sledi u novom slučaju "ivermektin"?

Lekarskoj komori Srbije (LKS) nije stigao nijedan papir u vezi sa doktorkom Valentinom Đorđević iz Specijalne bolnice za plućne bolesti "Ozren" u Sokobanji, koja je propisala svom suprugu antiparazitski lek ivermektin kao terapiju za lečenje virusa korona.

Ovo je za Telegraf.rs potvrdio direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić, koji nije mogao dalje da komentariše slučaj za koji zna samo iz medija. 

Doktorka sa odmora na bolovanje

U međuvremenu, kako se saznaje, doktorka je prekinula odmor i otvorila bolovanje. 

Valentina je danas medijima rekla da ju je sve ovo snašlo dok je bila na odmoru, koji je prekinula i otvorila bolovanje.

- Bila sam na odmoru. Veliki stres sam doživela pa sam prekinula odmor i uzela bolovanje - kaže dr Valentina i dodaje da je nisu ponovo kontaktirali iz inspekcije.

Šta sledi u novom slučaju "ivermektin"?

Ukoliko se utvrdi da je doktorka Đorčević prekršila zakon u ovom slučaju, licenca joj može biti oduzeta privremeno ili stalno, nakon odluke Suda časti. Ipak, kako saznajemo, u njenom slučaju, može da se desi i da ne dođe do toga jer je lek davala članu svoje porodice.

- Olakšavajuća je i okolnost što je ona to uradila pre propisane zabrane, a samo treba da se proveri i da li je smela to da uradi s obzirom na to da suprug nema bolesti za koje je lek mogao da se propisuje - kaže izvor.


Kako je doktorka objasnila sled događaja

Doktorka Đorđević je da podsetimo, ispričala je da je istina da je ona suprugu davala ivermektin, da je to radila pre nego što je nastupila zabrana za njega, ali da nije istina da je zloupotrebila formular bolnice. 

- Pre svega sam zahvalna da neko želi da čuje i moju stranu priče. Tačno je da se suprug bio bolestan od korone. On je bio lečen regularno preko kovid ambulante u Sokobanji. Međutim, nikako mu nije bilo bolje. Imao je upalu pluća, ali nije želeo da ide u bolnicu. Bolovao je dva meseca. Imao je temperaturu 39,5. Čuo je za ivermektin. Moram da naglasim da smo lek prvi put kupili u septembru, a drugi put u oktobru prošle godine i da on tada nije bio zabranjen. O njemu se tada nije oglasio ni gospodin Lončar, niti Medicinski fakultet. Njihovo oglašavanje usledilo je tek početkom novembra. Nisam smatrala da je to neki kriminal. Lek nije bio zabranjen, nalazio se u registru za lečenje nekoliko oboljenja kod ljudi, recimo za oftalmološke dijagnoze, za kožne bolesti. Nalazio se u apoteci na D listi i mogao je da se kupi isključivo za novac - počinje dr Valentina svoju priču.

Kako objašnjava, radi kontrole je bilo koji lekar mogao da potpiše prodaju leka.


- Kada je rečeno da bilo koji lekar može da potpiše izveštaj, smatrala sam da kao lekar mogu da napišem i da kupim. Suprug je probao da se vrati na posao, ali mu je njegov lekar rekao da ostane kod kuće jer mu nije bilo dobro i rekao je da je prošlo premalo vremena da bi se preležala takva upala pluća. Suprug mi je rekao da mu nabavim taj lek. Informisala sam se o njemu, videla da se odavno koristi za ljude. Studije su bile pozitivne. Pročitala sam čak 44 studije o primeni ivermektina baš kod lečenja kovida - dodaje doktorka.

Doktorka Đorđević bi sada trebalo da obavi razgovor sa inspekcijom Ministarstva zdravlja a ako oni procene da ima njene krivice, njen slučaj će biti prosleđen Sudu časti Lekarske komore Srbije.

Zbog ovog leka na Sudu časti trenutno je 18 imena odnosno lekara od novembra prošle godine. Prethodno se digla velika bura u javnosti zbog savetovanja i lečenja pacijenata ovim lekom.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR