Glas Javnosti

IMA LI MESTA PANICI ZBOG "STELTA"? Šta znamo o podvrsti omikron soja

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Prvi slučaj "Stelta", podvrste omikron soja koronavirusa registrovan je danas u Srbiji, potvrdio je Medicinski fakultet.

Iako je više nego izvesno bilo da će se BA.2 (stručni naziv za Stelt) uskoro pojaviti i kod nas, kako je registrovan u više od 57 zemalja, između kojih i u Sloveniji i Hrvatskoj, i dalje postoji malo informacija o njemu.

Prema preliminarnim rezultatima Svetske zdravstvene organizacije prošle srede potvrđeno je da "Stelt" nije zarazniji nego primarna vrsta omikrona, ali i dalje ostaje da se vidi kako će se on manifestovati.

Tehnički direktor SZO Marija van Kerhkove, rekla je tada novinarima da "nema indikacija da je došlo do promena u ozbiljnosti bolesti" sa podvrstom BA.2.



Dr Alison Arvadi, komesar odeljenja za javno zdravlje Čikaga, spomenula je to na konferenciji za novinare, napominjući da je podvarijanta omikrona nešto što zvaničnici posmatraju.

- Pazimo na to. Ne postoji ništa što smo videli u ovom trenutku što bi izazvalo visok nivo zabrinutosti, ali budite sigurni da to gledamo - rekla je ona.

Najviše zaraženih u Evropi

Za sada najviše zaraženih "Steltom" ima u Evropi, ističe dr Hana Barbijan, virusolog u Medicinskom centru Univerziteta Raš.

Postavlja se pitanje koliko brzo se prenosi BA.2. rekao je Mark Meklelan, MD, direktor Centra za zdravstvenu politiku Duke-Margolis, tokom brifinga za medije, ukazujući na mesta u Evropi „gde je BA.2 sada preuzeo veći deo kontinuiranog obima predmeta.“



Na primer, varijanta BA.2 je prešla sa oko 20 odsto svih novih infekcija koronavirusom u Danskoj na skoro polovinu u roku od nekoliko nedelja, prema Statens Serum Institutu, agenciji za javno zdravlje i istraživanje pod danskim ministarstvom.

Međutim, čak i ako je BA.2 prenosiviji od omikrona, „to nije ni približno prednost prenosa koju smo videli između omikrona i delte“ ističu stručnjaci.



 
Ne smemo dopustiti virusu da zavlada

Profesor Egon Ozer sa Medicinskog fakulteta u Čikagu ističe da je jedan od načina da se spreči transmisija, vakcinacija.

- Podaci sugerišu, i to prilično snažno, da su vakcinacija i pojačavanje sprečili više infekcija - rekao je Ozer, piše 24sedam.rs.



Maskiranje u javnim zatvorenim prostorima i izbegavanje gužve i loše provetrenih prostora takođe može pomoći da se spreči prenošenje virusa, uključujući i novu podvarijantu.

- Jedan od najboljih načina da možemo da zaustavimo ovu pandemiju je samo da smanjimo prenos, a to će takođe pomoći da se spreči pojava novih varijanti - rekao je Ozer i dodao:

- Ako virus ne može da se prenosi između ljudi, onda je mnogo manje šansi da se prilagodi i promeni i postane bolji u onome što radi.

BONUS VIDEO: Misterija Periš i dalje traje, ko je sakrio iskaze

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR