Glas Javnosti

Sledeće nedelje očekuje se nagli SKOK BROJA ZARAŽENIH, član Kriznog štaba otkrio šta nas čeka na jesen

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou, navodi član Kriznog štaba i direktor Doma zdravlja Savski venac profesor Zoran Bekić

Zoran Bekić, je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da se povećava broj obolelih na dnevnom nivou, kako među odraslim tako i među decom.

- Brojevi su ponovo počeli da rastu toga smo svi svesni. Početkom juna smo imali 300 inficiranih pacijenata dnevno, a sada je taj broj negde oko 2.500 i više. Svake nedelje se uveća broj zaraženih pacijenata za 50 odsto. Nije kao što je bilo u januaru kada smo imali između 500 i 600 novoobolelih, ali rastu brojevi inficiranih, rastu brojevi inficirane dece. U junu smo imali jedno do dvoje dece nedeljno, sada imamo otprilike dvoje ili troje dnevno, u petak je bilo četvoro dece - navodi Bekić.

Dakle, dodaje on, to su brojevi koje možemo očekivati po svim trendovima da će sigurno da rastu u narednom periodu.

Sada imamo oko 200 hospitalizovanih pacijenata, ali svaki dan postoji povećan broj prijema u odnosu na otpuste. Ako pogledamo takav trend sigurno je da ćemo u narednih nekoliko nedelja možda doći i do četvorocifrenih brojeva za hospitalizovane pacijente. Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou - ocenjuje Bekić.

Ukazuje da će se kako dani prolaze povećavati broj obolelih na dnevnom nivou, ali i broj hospitalizovanih i broj preminulih od posledica kovida-19.

Tokom leta i jeseni mogu očekivati da će ti brojevi samo da rastu. Kako rastu brojevi hospitalizovanih pacijenata, naravno da imamo uvek ugrožene pacijente koji su tada u težem stanju i sigurno će rasti broj preminulih osoba- navodi on.

Raste pritisak na kovid sistem

Ukazuje da je već sada raste pritisak na kovid sistem u Srbiju.

- Na primer u Domu zdravlja Savski venac odakle ja dolazim gde smo zbog toga i pojačali broj ekipa, kovid ambulanti. U junu smo imali 30 ili 40 pacijenata dnevno sada ih imamo 150 - ukazuje Bekić. 

Najčešće se, ukazuje Bekić zaražava radno sposobno stanovništvo i mladi.

Oni su najviše u kontaktima, najmanje su imunizovani i oni su ciljna grupa kod kojih se najviše vidi taj procenata zaražavanja, mada on postoji u svim starosnim grupama - kaže Bekić.

Govoreći o simptomima navodi da su to - povišena temperatura, bol u grlu, kostima, mišićima, kašalj.

- Ali možemo da kažemo da se poslednjih dana viđamo nešto teže kliničke slike sa povišenom telesnom temperaturom - ističe Bekić. 

Ukazuje da smo došli do sedmog talasa korone.

Mislim da smo stekli jedno iskustvo i znamo šta nas čeka u budućem periodu. Ali, moramo poći od sebe i pokazati pre svega ličnu odgovornost i prema sebi i prema svojim najbližima - zaključio je Bekić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Sasha u 18.07.2022 07:12:57 h
     0 
Kada će ljudi shvatiti da nije bitno kakvo je stvarno stanje, vlast će prosto ispisati brojke koje njima odgovaraju zbog vršenja represije...