Glas Javnosti

RASTE BROJ PREMINULIH! Ovo su današnje korona brojke

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 35.974 građana od kojih je 17.674 novozaražena, a preminulo je 40 pacijenata.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 142 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 37.811 građana, od kojih su 19.063 bila novozaražena. Preminulo je 37 pacijenata, dok je na respitaroima bilo 138 obolelih.

Koronom zaraženo 8 beba

Osam beba starosti do 15 dana zaraženo je koronavirusom i hospitalizovano u KBC "Dragiša Mišović" radi ispitivanja, rekla je za Kurir pedijatar dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike u ovoj ustanovi.

- Kod nas je juče hospitalizovana beba stara četiri dana iz požarevačkog porodilišta. Ona je dobro, kao i sva ostala deca, ali je poslata iz požarevačkog porodilišta zbog dodatnih analiza. U našoj bolnici je ukupno hospitalizovano tridesetoro dece, 27 su mališani i deca predškolskog uzrasta. Imamo samo troje školaraca - kaže dr Ostojić i dodaje:



- Hospitalizovana deca imaju šarenolike simptome, ali se kao najčešći javljaju povišena telesna temperatura preko 39, upala gornjih respiratornih puteva, dijareja, povraćanje, malaksalost, nemaju apetita, pa zbog toga odbijaju da jedu. U pitanju su blage kliničke slike s veoma malim procentom dece koja imaju upalu pluća.

Nema razlike između omikrona i prehlade kod dece

Jadnranka Spasić pedijatrijska sestra predškolske ustanove Stari grad i pedijatar dr Slobodan Maričić istakli su da je najvažnije da roditelji prate svoje dete, pre nego što ga pošalju na testiranje od korone.

- Imamo sporadično zaraženu decu, dvoje dece iz dva različita vrtića. Epidemiološka situacija je, što se nas tiče, je pod kontrolom. Imamo prisutnost dece kao i pre korone. Tu su varičele, upale ušiju, sve ono što prati decu i njihovov odrastanje. Imamo decu koja boluju od hroničnih bolesti, decu koja imaju slabiji imunitet, pa zbog toga ne dolaze u vrtiće - kaže Jadranka Spasiću jutarnjem programu Kurir televizije i dodaje:



- Ako se u jednoj vaspitnoj grupi pojavi dete koje ima kovid, u narednih pet dana ako nema nije drugo dete koje je pozitivno ne raspušta se grupa. U izolaciju grupa ide ako se pojave dvoje iz jedne grupe, onda cela grupa ide u izolaciju, koja je sada dosta skraćena, traje samo pet dana - kaže Jadranka Spasić.

BONUS VIDEO: Specijalista genetike o ulozi gena i kako ih iskoristiti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR