Glas Javnosti

20 NAJČEŠĆIH SIMPTOMA OMIKRONA: Liči na prehladu, a na ovo morate da obratite pažnju

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Omikron soj koronavirusa pojavio se prvi put u novembru 2021. godine i proširio se neverovatanom brzinom, a to najbolje pokazuje i prognoza Svetske zdravstvene organizacije koja kaže da će uskoro skoro svaki drugi Evropljanin biti zaražen ovim sojem.

Delta soj koronavirusa je označio pomak u simptomima kovida 19 u odnosu na "klasične" simptome poput groznice, kašlja i gubitka ukusa ili mirisa, prema aplikaciji ZOE Covid Study.

Simptomi slični prehladi postali su češći kod delta soja, a kod omikrona se taj trend samo nastavio, rekao je profesor Tim Spektor, kokreator aplikacije.

Profesor Spektor kaže da znaci omikrona mogu da variraju od curenja nosa do magle u mozgu i bolova u očima otkako je virus evoluirao.Aplikacija ZOE pratila je simptome kovida od marta 2020. godine sakupivši 480 miliona izveštaja.

"Važno je da zapamtimo da iako delta i omikron mogu da liče na prehladu kod mnogih od nas, isto tako mogu da izazovu dugotrajne simptome koje će ometati našu svakodnecu pogotovo kod ljudi koji nisu vakcinisani ili su imunokompromitovani", rekao je Tim Spektor.

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu uporedili su podatke iz perioda kada je delta bila glavna varijanta u oktobru sa izveštajima u decembru kada je omikron počeo da se širi i nisu pronašli nikakvu razliku između simptoma delte i omikrona.
Bez obzira na to, neki simptomi su češći kod infekcija omikronom, a Spector je predstavio 20 najčešćih simptoma omiron soja koronavirusa:

- Curenje iz nosa

- Glavobolja

- Umor

- Kijavica

- Upaljeno grlo

- Uporni kašalj

- Promukao glas

- "Ostalo"

- Jeza ili drhtavica- Groznica

- Vrtoglavica/slabost

- "Magla mozga"

- Promenjen miris

- Bol u očima

- Neobični bolovi u mišićima

- Gubitak apetita

- Gubitak mirisa

- Bol u grudima

- Otečene žlezde

- Depresivno raspoloženje

Dr Haris Šafle, konsultant u bolnici Global u Indiji, objasnio je da se mnogi pacijenti koji su preležali omikron žale na nemanje energije i bolove u telu.

Bol u leđima je nešto što nije uobičajeno za pacijente koji su preležali omikron.

- Dobro je poznata činjenica da se mijalgija javlja kod virusnih infekcija, pa ni korona nije izuzetak – kaže dr Šafle.

BONUS VIDEO: Specijalista genetike o ulozi gena i kako ih iskoristiti

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR