Glas Javnosti

RANO JE ZA OPUŠTANJE! Biće još slova grčkog alfabeta

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Pitanje kada će kraj pandemije je pitanje od milion dolara, kaže dr Fabio Skano, poručuje da nije vreme za opuštanje, a da države treba da imaju svest o tome da je trenutno sredina pandemije.

Omikron bi, dodaje, mogao ukazivati na to da se u budućnosti bliži kraj pandemije koju opisujemo kao vanrednu situaciju.

"Međutim, taj trenutak nije sada i definitivno je prerano za opuštanje", ocenio je novi direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Fabio Skano.

On je ukazao na to da se očekuju novi sojevi koji će se lakše prenositi.

"Biće još slova grčkog alfabeta u budućnosti. Mi sada znamo šta deluje, moramo to primeniti i kolektivno i individualno, kako bismo se od tih sojeva zaštitili", poručio je.

Kaže da sadašnji broj slučajeva kakve nismo imali ranije stvara ogroman pritisak pre svega na primarnu zdravstvenu zaštitu, a ne na bolnice kao ranije, što, kaže, govori o centralnoj ulozi koju primarna zdravstvena zaštita ima u zdravstvenom sistemu zemlje i koliko je važna ne samo za sprečavanje budućih pandemija, već i za zdravlje i dobrobit ljudi u Srbiji.

Naglašava da se, za razliku od mnogih drugih zemalja, zdravstveni sistem Srbije nije urušio usled pandemije, što je rezultat rada i zalaganja i institucija ali i pojedinaca.

"I to je nešto zbog čega treba pohvaliti Vašu zemlju", istakao je.

Govoreći o trenutnoj epidemijskoj situaciji, Skano podseća da je samo tokom januara registerovano skoro 50 miliona novih slučjeva.

Napominje da oni čine trećinu svih slučajeva registrovanih u Evropi od početka pandemije, što pokazuje a registrovani su tokom samo jednog meseca. To vam pokazuje koliko omikron utiče na epidemijsku krivu.

Opada broj zaraženih u Srbiji 

Kad je reč o Srbiji, primećuje da nakon pete nedelje naglog porasta broja novih slučajeva od početka februara lagano taj broj opada.

Napominje, međutim, da je i dalje kriva na viskom nivou, kao i da raste broj hospitalizacija, što je, dodaje, logično, jer su one u srazmeri sa brojem slučajeva.

"Vidimo i skoro isti broj preminulih koji smo viđali i u prethodnom talasu i sve to nam govori o važnosti vakcinacije kao moćnog oružja za umanjivanje razika od hospitalizacije i smrti među stanovništvom", poručuje Skano.

BONUS VIDEO: Profesor doktor Snežana Šerbula otkriva kako nas truju arsenom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR