Glas Javnosti

POMAMA U APOTEKAMA! Kućne testove na koronu teško naći

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Iako na tzv. kućnim testovima za kovid-19, koji su u slobodnoj prodaji, u uputstvu piše da pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, u apotekama ih je teško naći.

U poslednjih sedam dana brzi antigenski testovi namenjeni za kućnu upotrebu gotovo su rasprodati.

Farmaceutkinja Ivana Žunić kaže za RTS da građani traže ove testove iz razloga što su ili bili u kontaktu sa pacijentima koji su kovid pozitivni ili imaju simptome, pa žele da u komforu svog doma odrade ispitivanje.

U Agenciji za lekove registrovano je pet brzih antigenskih testova, koje mogu da upotrebljavaju nestručna lica - i oni obavezno na ambalaži imaju oznaku "CE", odnosno poseduju evropski sertifikat za proizvode za samotestiranje.

Prilikom samotestiranja se kao uzorak mogu koristiti nazalni bris ili pljuvačka. Ako se koristi nazalni bris - pouzdanost rezultata najviše zavisi od pravilnog izvođenja testa, kažu stručnjaci.

- Štapić, pločica, pufer koji se koristi i vreme očitavanja je isto kratko 10 do 30 minuta zavisno od testa. Suštinska razlika je u tome što ipak nestručno lice ne može na isti način da uzme pravilno uzorak brisa kao što to može stručno lice, laborant - naglašava dr Ljiljana Sofronić Milosavljević, imunološkinja u INEP-u.

Test može da bude lažno negativan kada je prisutna mala količina virusa ili ako je testiranje nestručno urađeno. Mnogo je manja verovatnoća da rezultat bude lažno pozitivan, kažu stručnjaci.

Najpouzdaniji test ipak je PCR. Brzi antigenski testovi nisu 100 odsto pouzdani, ni u laboratoriji ni oni koje je moguće uraditi kod kuće.

Pouzdanost brzih antigenskih testova za kućnu upotrebu zavisi i od proizvođača, a najbolje je da testiranje obavlja neko ko je za to stručan.

BONUS VIDEO: SRBIN OTKRIVA KOJE SU TO METODE U OBRAČUNU SA LJUDIMA: Kina vlada svetom preko parapsihologa

















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR