Glas Javnosti

USAGLASITE SE VEĆ JEDNOM: Previše buster doza slabi imunitet i stvara KONTRA efekat

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Prema najnovijim upozorenjima Evropske agencije za lekove, ponavljanje buster doza vakcine protiv koronavirusa moglo bi da izazove negativne efekte na imunitet.

Preporuka Evropske agencije za lekove (EMA) je da bi trebalo praviti veću pauzu između buster doza, te da ih treba vezati za hladniju sezonu, poput vakcine protiv gripa. U suprotnom, iz ove agencije smatraju da bi primanje buster doze na svaka četiri meseca moglo da oslabi imuni odgovor ljudi i da ih izmori.

Ova preporuka dolazi u momentu kada se u nekim državama razmatra uvoženje druge buster, odnosno ukupno četvrte doze zbog pojave soja omikron. Izrael je nedavno prvi uveo drugu buster dozu za starije od 60 godina, dok je u Velikoj Britaniji saopšteno da buster doza daje dobar nivo zaštite i da trenutno nema potrebe za drugim busterom, ali da će razmotriti podatke.

- Buster doze mogu da se daju jednom, možda dvaput, ali ne bi trebalo da se stalno ponavljaju. Moramo da razmislimo kako da pređemo iz trenutnog pandemijskog u endemijsko stanje - rekao je Marko Kavaljeri, šef odseka EMA za biološke opasnosti i vakcinacionu strategiju, a preneo sputniknews.

Nove vakcine koje gađaju specifične varijante mogle bi da se odobre najranije u aprilu, navode iz EMA.

BONUS VIDEO: SRBIN OTKRIVA KOJE SU TO METODE U OBRAČUNU SA LJUDIMA: Kina vlada svetom preko parapsihologa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR