Glas Javnosti

PACIJENTI U OPASNOSTI! Medicinske sestre ostaju na poslu čak i ako su pozitivne na kovid

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Mentor Sejdiu iz Sindikata medicinskih sestara rekao je da Univerzitetski klinički centar Kosova ne veruje brzim testovima na kovid-19.

Kao dokaz za to navodi podatak da se medicinske sestre, koje su brzim testom bile pozitivne na virus, smatraju samo osumnjičenima da su bolesne i moraju da rade dok ne stignu rezultati PCR testa, prenosi Koha.


"UKCK je dao ovu preporuku da se na pozitivan rezultata brzog teesta gleda samo kao na sumnju da je virus prisutan. Čak i ako je pozitivan osoblje mora da ostane na radnom mestu do PCR testa. Ako je PCR pozitivan, medicinske sestre imaju petodnevni karantin. Ovo dovodi pacijente u opasnost. Samo na Kosovu ovo pitanje je nerešeno između Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, pošto je brzi test priznat u celom svetu", rekao je Sejdiu za KTV.

Sejdiu kaže da su tražili rešenje od Instituta za javno zdravlje, ali da su dobili samo preporuke.

"Ako je brzi test širom sveta tačan, isto bi trebalo da bude i ovde. Ovo je problem koji smo nastojali da rešimo. Nepravedno je da nakon brzog testa trčite da uradite PCR test, a pozitivni ste", rekao je Sejdiu.

BONUS VIDEO: Specijalista genetike o ulozi gena i kako ih iskoristiti

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR