Glas Javnosti

UMETE LI DA GA KORISTITE? Evo koliko je pouzdan brzi test na koronu iz apoteke

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nakon što je prošle godine doneta odluka o povlačenju brzih testova na koronu iz apoteka, oni su sada ponovo u prodaji.

Brzim antigenskim testom sada možete da se testirate i sami kod kuće, iako je do sada ova mogućnost postojala samo u ambulantama.

- Za te testove, ako ispune određene uslove vezane za standard i ako proizvođač ispuni propisane uslove, osim lekara, te testove mogu da koriste i nestručne osobe - kaže Aleksandra Vujačić, rukovodilac Sektora za medicinska sredstva ALIMS-a a prenosi b92.net.

Na testovima treba da bude naglašena "Ce" oznaka što znači da su odobreni i usaglašeni sa EU kao i da je namenjen kućnoj upotrebi, inače se u suprotnom mogu dobiti netačni rezultati. 

- Mogu da se pogrešno protumače, mogu da se loše pročitaju, onda mogu da budu lažno pozitivni ili lažno negativni - kaže Snežana Jovanović iz jedne laboratorije.

- Ne vidim svrhu kupovine takvih testova, jer sve testove imamo u kovid ambulantama koje rade 24 časa - dodaje Jovanović.

Ipak, Aleksandra Vujačić kaže da svi ti testovi imaju karakteristiku da je njihova pouzdanost, tačnost, efikasnost i bezbednost potrvrđena u slučaju kada se oni koriste kod kuće, tj. kada su u pitanju testovi za kućnu upotrebu.

U svakom slučaju, ukoliko niste sigurni da ćete umeti sami pravilno da se testirate, posetite kovid ambulantu.

BONUS VIDEO: JEZIVO SVEDOČENJE JU-PODZEMLJA Borba za život i smrt sa bosanskim Ljubom Zemuncem

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR