Glas Javnosti

ODOBRENA PILULA PROTIV KORONE: Zeleno svetlo za molnupiravir

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Lek "molnupiravir", za lečenje kovida, odobren je u Velikoj Britaniji i ta zemlja je postala prva koja je dala zeleno svetlo za kućnu upotrebu ovog leka.

Kako se navodi, “molnupiravir” je za ljude koji su pozitivo testirani na kovid i imaju najmanje jedan faktora rizika da razviju teško oboljenje, poput gojaznosti, preko 60 godina starosti, dijabetesa ili srčane bolesti, prenosi "Blic". 

Britanski zdravstveni regulator MHRA rekao je da je lek bezbedan i efikasan u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod ljudi sa blagim i srednjim simptomima kovida koji su u povišenom riziku od virusa.

Lek kompanije MSD radi tako što sprečava replikaciju virusa i tako smanjuje težinu infekcije. MHRA ukazuje da se lek treba uzeti što je pre moguće nakon pozitivnog testa i to u prvih pet dana. 

Početkom oktobra je farmaceutska kompanija "Merk" saopštila da je podnela zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove da odobri njen lek koja bi bio prva antivirusna pilula za lečenje kovida. Odobrenje za lek "molnupiravir" bilo bi prekretnica u borbi protiv korona virusa, rekli su tada stručnjaci. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR