Glas Javnosti
posta

NAPRAVLJENA PILULA PROTIV KORONE, čeka se provera i ODOBRENJE!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Vakcinacija protiv korona virusa, mogla bi u skorijoj budućnosti da bude stvar prošlosti, nakon što je proizvođač lekova Merk saopštio da je pronašao pilulu protiv kovida.

Proizvođač lekova Merk saopštio je u petak da će tražiti odobrenje za prvu pilulu namenjenu borbi protiv koronavirusa, nakon što je lek, poznat kao molnupiravir, u kliničkom ispitivanju pokazao da može da preoplovi rizik od hospitalizacije ili smrti kada se daje visokorizičnim osobama u ranoj fazi infekcije.

- Mislim da će se to značiti u hiljade spašenih života širom sveta, pa i u ovoj zemlji - rekao je dr Robert Šejfer, specijalista za zarazne bolesti i stručnjak za antivirusnu terapiju na Univerzitetu Stenford, piše je Njujork Tajms, a prenosi Nova.

Rezultati studije o dve druge antivirusne pilule u kasnoj fazi očekuju se u narednih nekoliko meseci.

Lek Merk, koji je dizajniran da spreči umnožavanje koronavirusa, trebalo bi da se uzima kao četiri kapsule dva puta dnevno tokom pet dana.

Merk je rekao da je nezavisni odbor stručnjaka koji nadzire podatke studije preporučio da se njegovo ispitivanje prekine ranije jer je korisnost leka za zdravlje pacijenata zadovoljila kriterijume. Kompanija je saopštila da se Uprava za hranu i lekove složila sa tom odlukom.

Za potrebe istraživanja, posmatrači su pratili podatke do početka avgusta, kada je u studiju bilo uključeno 775 volontera u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Za dobrovoljce koji su primili lek, rizik od hospitalizacije ili smrti pao je za 50 posto, bez ikakvih nuspojava, u poređenju sa onima koji su primali placebo pilule.

Sedam procenata dobrovoljaca u grupi koja je primila lek bilo je hospitalizovano, ali nijedan smrtni ishod nije zabeležen, za razilku od osam srtnih slučajeva u grupi koja je primala placebo.

Efikasnost Merk pilule bila je niža od efikasnosti lečenja monoklonskim antitelima, koja oponašaju antitela koja imunološki sistem prirodno stvara u borbi protiv virusa. Ovi lekovi su nedavno bili u velikoj potražnji, ali su skupi, obično se daju intravenozno i pokazali su se glomaznim i radno intenzivnim za bolnice i klinike. Studije su pokazale da smanjuju hospitalizacije i smrtnost 70 do 85 posto kod sličnih visokorizičnih pacijenata sa kovidom. Ipak, Angela Rasmusen, virolog i naučnik, rekla je da bi antivirusne pilule mogle imati veći uticaj zahvaljujući primeni kod većeg broja ljudi.

Savezna vlada Sjedinjenih Država je unapred naručila 1,7 miliona Merkovog leka, po ceni od oko 700 dolara po pacijentu. To je otprilike jedna trećina trenutne cene lečenja monoklonskim antitelima.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR