Glas Javnosti

OBRNULI GRDNE PARE NA VAKCINAMA: Evo koliko je ZARADIO proizvođač Fajzera ove godine

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nemačka biotehnološka kompanija BioNTek objavila je da je više nego utrostručila dobit i prihod u prvom tromesečju zahvaljujući potražnji za vakcinom protiv kovida-19, ali očekuje slabiju prodaju u celoj godini.

Prihod je u prvom tromesečju skočio na 6.37 milijardi evra, a neto dobit na 3.70 milijardi evra, objavila je kompanija koja je vakcinu protiv kovida razvila u saradnji s američkim Fajzerom.


- Zahvaljujući većem obimu narudžbi na kraju 2021, nakon pojave varijante omikron, započeli smo 2022. godinu sa velikim prihodom i dobiti, što nas je dobro pozicioniralo za postizanje finansijskih smernica za 2022. godinu - rekao je finansijski direktor Jens Holstajn.

Kompanija je potvrdila da u ovoj godini očekuje između 13 i 17 milijardi eura prihoda od vakcina. U 2021. iznosio je 19 milijardi evra.

I Biontekov partner Fajzer bio je oprezan u procenama objavljenim prošle nedelje, oslonivši prognozu ovogodišnjeg prihoda od 32 milijarde dolara isključivo na dostavljenim narudžbama. U 2021. godini prihod mu je iznosio 36.8 milijardi dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR