Glas Javnosti

RUSI NAPRAVILI ROKADU U NIS-u: Ko je novi vlasnik većinskog dela akcija?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Gasprom ima 6,15 posto akcija Naftne industrije Srbije, proknjiženo je na Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHOV).

Posle blok trgovine obavljene u petak, Gaspromnjeft ima 50 procenata akcija NIS, što znači da više nema većinski udeo u naftnoj kompaniji.


Drugi po snazi akcionarski paket od 29,87 procenata i dalje ima Republika Srbija. Ukupno u vlasništvu fizičkih lica je 16,44 miliona akcija odnosno 10 procenata NIS. Na kastodi računima ukupno je 2,92 procenta akcija NIS-a.
 
Nedeljnik "Vreme" objavio je prošle nedelje da je na Beogradskoj berzi u petak prodato oko šest odsto Naftne industrije za oko 7,2 milijarde dinara. Na sajtu Beogradske berze (BELEX) objavljena je samo informacija da je nešto više od 10 miliona akcija prodato, ali izmena nije bila uneta na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti (CrHOV), tako da nije bilo poznato ko je kupac.  


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak izjavio da nije bilo nikakve suštinske promene vlasništva u Naftnoj industriji Srbije. Vučić je odgovarajući na pitanje Euronews Srbija na konferenciji za medije rekao da je zapravo Gaspromnjeft prodao udeo u vlasništvu Gaspromu, jer ova kompanija nije obuhvaćena sankcijama EU. 
 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR