Glas Javnosti

NOVI TALAS KOVIDA : „Pirola“ varijanta kovida se ubrzano širi

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Nova varijanta koronavirusa koja se brzo širi ialarmirala je stručnjake za javno zdravlje u Sjedinjenim Državama, usred porasta slučajeva širom te zemlje.

Lekari su upozorili da varijanta BA.2.86 – nezvanično nazvana „pirola“ – može biti razlog za brigu jer je to novoimenovana, veoma mutirana varijanta omikrona i izazvala je porast slučajeva u brojnim zemljama, uključujući SAD.

Prema biltenu koji je u četvrtak izdao Jejl Medicin, nova varijanta ima više od 30 mutacija na svom „spajk“ proteinu – koji se nalazi na spoljnoj površini koronavirusa – a koji mu pomaže da uđe i inficira ljudske ćelije.

„Tako veliki broj mutacija je primetan. Kada smo prešli sa omikron varijante na eris, to je bila možda jedna ili dve mutacije. Ali ovi ogromni pomaci, koje smo takođe videli od delte do omikrona, su zabrinjavajući.“, rekao je specijalista za zarazne bolesti dr Skot Roberts.

Veliki broj mutacija može značiti da varijanta može da zaobiđe imune odgovore tela, izazvane infekcijom ili vakcinacijom.

„Trenutno niko ne zna, ali studije su u toku“, rekao je dr Roberts.

Preliminarni izveštaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o varijanti BA.2.86 kažu da trenutno nema dokaza da „pirola“ izaziva teži oblik bolesti, smrt ili hospitalizaciju.

Varijanta BA.2.86 je otkrivena u Danskoj, Izraelu, Kanadi, Švedskoj, UK i SAD. Prvi put se pojavila u SAD u avgustu.

Od 30. avgusta, varijanta „pirola“ je identifikovana u najmanje četiri države – Njujorku, Virdžiniji, Ohaju i Mičigenu.

Činjenica da je soj otkriven u najmanje šest zemalja, a slučajevi nisu povezani, „sugeriše neki stepen prenošenja u međunarodnoj zajednici koji još nismo uspeli da otkrijemo“, objasnio je dr Roberts.

Glas javnosti/Independent

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR