Glas Javnosti

NOVI CRNI REKORD U SRBIJI! Veliki skok korona brojki

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 39.282 građana od kojih je 19.901 zaražen, a preminulo je 34 pacijenata.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 131 obolelih.

Podsetimo, juče je od 30.988 testiranih, pozitivno bilo 15.046, uz 35 preminulih i 119 pacijenata na respiratorima.

POČETAK KRAJA KORONE

Ovo je početak kraja, korona trči poslednji krug s omikronom, ohrabrujuće su prognoze vodećih stručnjaka, na koje dolaze i dobre vesti iz uvek rezervisane Svetske zdravstvene organizacije. Čak se i SZO usudila da kaže da će skori kraj pandemiji, barem u Evropi, a i naši doktori predviđaju da se ubrzo vraćamo normalnom životu, pa i da polazak đaka u škole ne znači da je odzvonilo koroni, ali znači da će ubrzo.



Hans Kluge, direktor za Evropu u SZO, izjavio je da je omikron početak kraja pandemije i da će korona preći u takozvano endemsko stanje poput gripa, virusa koji se javlja tu i tamo, sezonski, ali više nema potencijal da masovno ubija.

- Može se očekivati da Evropa ide ka završnoj fazi pandemije. Prema procenama SZO, do marta bi oko 60 odsto Evropljana moglo da bude zaraženo omikronom. A nakon tog talasa na nekoliko sedmica ili meseci u društvu će postojati jak imunitet protiv korone ili zahvaljujući vakcinaciji, ili zbog toga što su ljudi preležali virus. Uz to bi došao efekat proleća i leta, kada je manje zaraza - kazao je Kluge, a prenela Beta, piše Kurir. 

On je naveo da sledi vreme mira.

- Dakle, možemo da se pripremimo da ćemo imati jedno vreme mira pre nego što se kovid vrati krajem godine. A to što će se kovid vratiti, ne znači da će se pandemija vratiti - naglasio je Kluge.



KAKAV JE OMIKRON KOD DECE

Doktorka Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je da se omikron brzo širi ali ipak daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Da sa rastom broja zaraženih, raste i broj zaražene dece uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dečijim bolnicama.

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je da je razlog za zabrinutost roditelja ništa veća nego prethodnih meseci.

Prema njenim rečima, omikron se brzo širi ali ipak daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.



Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod dece, dr Rsovac kaže da što se tiče dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja se temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevim bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije su ređe zastupljeni.

Kod manje dece pre će biti kada se kada se spusti - kada zahvati donje respiratorne puteve slika kašnja i otežanog disanja.

"Kod školske dece sve ovo, retko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porsta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma", rekla je dr Rsovac.

 BONUS VIDEO: Ekskluzivno! Misterija Periš!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Stojko u 25.01.2022 16:49:54 h
     0 
Ajdeee!