Glas Javnosti

SIMPTOMI KOJE RODITELJI NE SMEJU DA ZANEMARE: Evo kako se omikron odražava na najmlađe

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Omirkon soj se brže širi od prethodne delta varijante, ali je klinička slika lakša kažu stručnjaci koji takođe objašnjavaju koje simptome kod dece roditelji ne treba da zanemaruju.

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je za RTS da omikron retko kod dece dajetešku sliku i da uglavnom prolazi za pet do sedam dana, ali da sa rastom broja zaraženih raste i broj inficirane dece.

Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod dece, dr Rsovac rekla da se kod dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevi bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije - su ređe zastupljeni, preneo je RTS.


Kod manje dece će slika kašlja i otežanog disanja moći pre da se javi kada su zahvaćeni donji respiratorni putevi, dok se pneumonije kod školske dece retko javljaju i u ovom momentu nema porsta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma. 

- U odnosu na prethodni vikend, kada je bilo više od 200 pacijenata u 24-časovnim dežurstvima, jer smo dežurni vikendom, primamo na preglede kada smo prijemni, naizmenično sa Institutom za majku i dete, 200 do 220 pregleda, ovog vikenda nešto manji broj - 140 dece je bilo na pregledu. Od toga u febrilnom delu, oni što imaju visoku temperaturu moraju biti izolovani od dece koja nemaju febrilnost, ali imaju druge probleme, 80 odsto je zastupljeno od svih pregleda", kaže doktorka Rsovac.

Ona takođe naglašava da je dobro što je mali broj zbog koronavirusa zahtevao hospitalizaciju, kao i da je preporuka da se deca iznad 12 godina vakcinišu.

BONUS VIDEO: Ekskluzivno! Misterija Periš!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od јебите се ретарди u 28.01.2022 02:33:57 h
     0 
Какав глас народа обичан смрдљиви таблоид који ми искаче као спам. Вести као да је писао имбецил за ретарде за ретарде, налсови још гори.