Glas Javnosti

NIJE JOŠ GOTOVO: Nikako se ne sme proglašavati POBEDA NAD VIRUSOM, to je još daleko

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Govoreći o najavama medija da će na sednici Kriznog štaba biti ukinute kovid propusnice, Radovanović kaže da, da je bio u prilici, ne bi ih ni uvodio na način na koji su uvedene.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je u Novom danu da, da je bio u prilici, "ne bi ni uvodio kovid propusnice na način na koji su uvedene", ali da bi se pomirio sa njihovim ukidanjem, uz insistiranje na ostalim merama. 

"Jedino se nikako ne sme proglašavati pobeda nad virusom, to je još daleko" - upozorio je Radovanović.

Govoreći o najavama medija da će na sednici Kriznog štaba biti ukinute kovid propusnice, Radovanović kaže da, da je bio u prilici, ne bi ih ni uvodio na način na koji su uvedene."Nego bih se držao evropskih iskustava i toga da virus nema radno vreme, da nije vampir koji samo radi noću“ - rekao je Radovanović.

Istakao je da se jedino "nikako ne sme proglašavati pobeda nad virusom, to je još daleko".

Dodao je da bi se pomirio sa ukidanjem kovid propusnica, ali bi insistirao na ostalim merama, prenosi N1."Jesmo na tom silaznom kraku šestog talasa, međutim, došlo je do malog zastoja, nažalost ne možemo da procenjujemo razloge ni trendove, jer se kod nas malo radi određivanje varijante virusa. Ovo sad ide prirodnim rokom, jedino što moramo da budemo svesni da smo na listi zemalja u svetu koje su najlošije prošle na drugom mestu iza Bugarske, ovde je 800 na 100.000 višak smrtnosti, a u Bugarskoj još više. To je upadljivo u svetskim razmerama i onda mora da se postavi pitanje šta smo to pogrešno uradili, kako smo došli do tako neslavne pozicije" - kaže Radovanović.Virus, dodaje, neće da nestane.

"Njega preko leta skoro neće biti, ne očekujemo neke dramatično izmenjene okolnosti što se tiče novih varijanti, ali virus će preći u endemiju, mi ćemo imati na jesen, iduće zime talasiće, završeno je s velikim talasima, po onome što čovek može da proceni, prosudi. Nisu verovatna iznenđenja, moramo da se naučimo da živimo s tim virusom, ugroženi segmenti populacije će iduće jeseni biti vakcinisani, ko je dovoljno razuman, zavrnuće rukav, na državi je da pruži građanima tu mogućnost" - kaže Radovanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR