Glas Javnosti

PORAST BROJA OBOLELIH PACIJENATA! Ovo su najnovije korona brojke

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 15.148​ građana od kojih je 2.588 novozaraženih, a preminulo je 25 pacijenata.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 77 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 13.632 građana od kojih je 2.231 novozaražen. Preminulo je 26 pacijenta, a na respiratorima je bilo 83 obolelih.

Korona oštećuje i smanjuje mozak

Promene na mozgu posle korone zabeležene su kod velikog procenta pacijenata i to u dve naročito regije. Naučnici sa Univerziteta Oksford otkrili su da su snimci magnetne rezonance pacijenata koji su imali koronavirus pokazali veoma zabrinjavajuću stvar.

Stručnjaci su analizirali podatke 785 učesnika studije, kojima je rađena magnetna rezonanca. Njih 401 je između dva snimka dobilo i prebolelo koronavirus, a samo 15 je moralo da ide u bolnicu što znači da je velika većina imala lakšu kliničku sliku, pa je virus mogla da pregura i na nogama.

Snimci su potvrdili nešto čega su se lekari bojali duže vreme - da korona izaziva promene na mozgu, i to oštećenje tkiva i opadanje broja sivih ćelija u dve ključne regije.

Studija je pokazala da je najviše promena utvrđeno u centrima mozga za osećaj mirisa, što je već u neku ruku bilo poznato jer je većini pacijenata konstatovana i anosmija odnosno gubitak čula mirisa. Ali su promene utvrđene i u delovima mozga odgovornim za sećanje na događaje koje smo doživeli.

Snimci magnetne rezonance pokazali su i da se mozak, u proseku, i smanjio za određeni procenat ako se posmatra cela njegova zapremina. Opadanje kognitivnih funkcija je, takođe, bilo zabeleženo kao simptom kod učesnika studije.

Sada će naučnici, koji su svoju studiju objavili u žurnalu "Nature", dati sve od sebe da utvrde da li su kognitivne promene reverzibilne, odnosno da li je moguće povratiti izgubljene funkcije nakon preležane korone.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR