Glas Javnosti

NAJNOVIJA PRAVILA ZA ULAZAK U ZEMLJE EU: Ovo morate OBAVEZNO da znate ako želite na put u vreme epidemije

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kako je najavljeno, najnovija pravila koja se tiču putovanja u EU počeće da se primenjuju od 1. febrauara 2022. godine, a poznati su i dodatni detalji.

Prema pisanju našeg portala, novi model podrazumeva odustajanje od pristupa "geografskog područja porekla putnika" odnosno situacije na regionalnom nivou, uzimajući saada individualni status putnika. Izuzetak su područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

- To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovida-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu, treba da bude ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima - navodi se u Savetu, a prenose Novosti.

Ovaj model će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine i od tada će period važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana. Potvrda o vakcinaciji ne bi trebalo da podrazumeva period kraći od 14, odnosno duži od 270 dana od vakcinacije poslednjom dozom ili ako je osoba primila buster dozu.


- Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO - navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju putovanje sa testovma, potreban je negativan PCR test ne stariji od 72 sata pre putovanja ili brzi antigenski ne stariji od 24 sata ili je potrebna potvrda o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja, prenose novosti.rs.

Saveti i preporuke nisu pravno obavezujuće za članice EU, pa je na državama da same odluče o merama koje će sprovoditi.

BONUS VIDEO: Ekskluzivno! Misterija Periš!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR