Glas Javnosti

VIŠE SE NEĆE GLEDATI ODAKLE DOLAZITE: Nova pravila EU koja morate znati ako želite da putujete u vreme korone

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Novi model putovanja koji podrazumeva odustajanje od pristupa "geografskog područja porekla putnika" predstavlja sistem koji će EU primenjivati u procesu upravljanja pandemijom koronavirusa.

Ograničenja više neće biti u vezi sa područjem sa koga dolaze putnici, već u vezi sa njihovim epidemiološkim statusom – potvrdom o vakcinaciji, oporavkom od kovida 19 ili negativnim testovima, prenosi b92.net.

Kada su u pitanju testovi na koronu, uvažavaće se PCR test ne stariji od 72 sata, a brzi antigenski od 24 do 48sati. Uvažavao bi se devetomesečni sistem zelene kovid propusnice, ali bi se po isteku važnosti za potpuno vakcinisane i one koji su primili treću dozu odluke donosile "na osnovu procena".

Svi putnici koji poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji protiv kovida neće biti podvrgnuti dodatnom testiranju ili uslovima samoizolacije, a od 1. februara trajanje propusnice će biti skraćeno sa devet na šest meseci, što bi moglo dovesti u problem one kojima je proteklo šest meseci od buster doze, s obzirom da još nema zvaničnih opcija o četvrtoj dozi.

Ipak, na osnovu podataka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), zemlje bi ipak mogle da uvedu dodatne mere za putnike sa teritorija uključenih u tamnocrvenu kategoriju, koju čine zemlje koje su duboko pogođene korona virusom.

BONUS VIDEO: Doktor otkriva kako rukom da snizite pritisak

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR