Glas Javnosti

MISTERIJA "KORONAVIRUS": Veliko istraživanje IMUNITETA i efekata VAKCINACIJE, među 22 zemlje i Srbija

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Među zemljama koje sprovode istraživanja o efektima vakcinacije protiv koronavirusa je i Srbija, a Medicinski fakultet u Beogradu će prve rezultate imati do jeseni.

Ispitivanje se sprovodi u okviru velikog naučnog projekta "Vakselerejt" iz ciklusa Horizon 2020, iza koga stoji Evropska komisija, u kojem učestvuju 22 zemlje. Istraživanjima se utvrđuje koliko se virus brzo širi, razvija, kada je najjači, kada počinje da slabi, koliko traje i koje su vakcine najefikasnije.

Profesorka dr LJiljana Denić Marković, rukovodilac studije i predsednik Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju (NITAG), kaže da je Vlada Srbije donela odluku da se i naša zemlja pridruži ovom poduhvatu, a svaki od pojedinac će znati da li je i koliko zaštićen od SARS-cov2 virusa.


- Nosilac projekta je Medicinski fakultet u Beogradu sa istraživačkim timovima Instituta za epidemiologiju i Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, a učestvuju i INEP i "Batut" za mrežom zavoda i domova zdravlja - objašnjava profesorka LJiljana Marković Denić. - Studija se radi na slučajnom uzorku, a uzima se serum za dve vrste analiza: merenje nivoa antitela i ćelijskog imunskog odgovora, prenose novosti.rs.

Predviđeno je, kaže prof. Marković Denić, da bude ukupno 900 ispitanika, koji se sukcesivno uključuju. Oni će tokom studije biti četiri puta "testirani": prvi put se uzorak krvi uzima pre prve doze, zatim 15 dana kasnije, kao i šest, odnosno 12 meseci posle prve doze vakcine. Proveravaće se i efekti buster doza - treće i četvrte.

- Sada je zatišje, malo ljudi dolazi na vakcinaciju, ali očekujemo da će ih zbog predstojećih letnjih putovanja, a pogotovo na jesen, jer sa pandemijom definitivno nismo završili, biti više - objašnjava prof. Marković Denić.

Kako istraživanje predviđa, uzorci se uzimaju iz četiri geografska regiona: zapadne Srbije (Šabac, Kraljevo, Kragujevac), istočne i južne (Zaječar, Leskovac i Vranje), Vojvodine (Pančevo, Zrenjanin i Sremska Mitrovica) i Beograda, gde je uključeno pet domova zdravlja - Palilula, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Stari grad.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR