Glas Javnosti

MANJE ZARAŽENIH NEGO JUČE: Broj obolelih u padu, devetoro umrlih

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je u poslednja 24 časa na korona virus 11.993 testirano osoba, od kojih je pozitivno 1.693.

 Na respiratorima je 39 pacijenata, nažalost, 9 osoba je preminulo.
Podsetimo, juče je testirano 14.962 osoba, od kojih je bilo pozitivno 1.949. Na respiratorima je bio 42 pacijenat, nažalost, 10 osoba je preminulo.
Prema zvaničnim podacima, nešto manje od dva miliona stanovnika Srbije bilo je zaraženo koronom, mada se smatra da je bilo i više, s obzirom da je bilo i onih slučajeva zaraze kada neko nije imao simptome, te nije zvanično ni evidentiran.

Takođe, bilo je i onih koji nisu išli na testiranje, iako su imali simptome. Što se vakcinacije tiče, nešto više od polovine punoletnog stanovništva je vakcinisano, što bi kada se sabere sa prirodnim prokužavanjem značilo da smo dostigli neku vrstu kolektivnog imuniteta.



Imunolog prof. dr Borislav Kamenov u razgovoru za „Blic“ objašnjava da smo mi u svakom slučaju za dve godine stekli kolektivni imunitet, a da je virus omikronom „oslabio samog sebe“, jer smo se skoro svi zarazili, a velika većina nije imale teže kliničke slike.

- Vakcine su stvarale imunitet na delta soj, ali kada je došao omikron soj videli smo da se svako može zaraziti, za šta nam je najbolji primer Izraela. Taj vakcinalni imunitet se odnosi na delta soj, a na omikron imunitet je stečen tako što se je mnogo ljudi zarazilo. U stvari i jedno i drugo je dobro, jer imamo one koji su zaštićeni od delta soja i sada imamo ove koji su zaštićeni od omikrona. U poslednje vreme se pojavljuju varijante omikrona, mnogi se zaraze ali nemaju tešku kliničku sliku. Na taj način stvoren je prirodni imunitet, pa je virus samog sebe oslabio, a mi smo postali otporniji što je dobro - objasnio je profesor Kamenov.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR