Glas Javnosti

POJAVIO SE NOVI SOJ KORONA VIRUSA: Zaražene dve osobe, ova varijanta NIJE POZNATA SVETU

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kombinacija dve varijante omikrona zarazila je prvi par, muškarca i ženu u Izraelu.

Dve osobe u Izraelu zaražene su novom varijantom kovida, koju su stručnjaci opisali kao "još uvek nepoznatu". Novi soj je kod pacijenata izazvao blage simptome, uključujući nisku temperaturu, groznicu, glavobolju i bolove u mišićima.

Genetsko testiranje otkrilo je da je soj koji su nosile dve osobe kombinacija originalne (BA.1) i nove (BA.2) varijante omikrona. Kako je navelo ministarstvo, taj soj još nije poznat u svetu, a otkriven je PCR testiranjem putnika na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva.Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je evropske zemlje da ne potcenjuju opasnosti koje predstavlja mešani soj, iako je prerano govoriti o tome koliko se može proširiti i koliko može biti opasan.

Pacijenti koji su zaraženi mešanim sojem su muškarac i žena, tačnije par u 30-im godinama, koji se virusom zarazio od svog sina. S obzirom da nije rečeno odakle su zaraženi doputovali, poreklo novog soja još uvek nije poznato.Generalni direktor izraelskog Ministarstva zdravlja Nahman Aš izjavio je da se to dešava kada postoje dva virusa u istoj ćeliji i da "kada se razmnožavaju, razmenjuju genetski materijal, stvarajući novi virus", prenosi Mondo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR