Glas Javnosti

Lekari upozoravaju: NISMO SIGURNI KOJI SOJ KORONE CIRKULIŠE U NAŠOJ POPULACIJI!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Doktorka Jelena Veličković, pomoćnica direktora kovid bolnice u Batajnici rekla je da još ne znamo šta je cirkulišući soj u našoj populaciji pa ne možemo biti sigurni da on izaziva samo blage kliničke slike obolelih od kovida

Napominje da je važno da se uzdržimo poseta u bolnicama koje su zabranjene još od pre epidemije korone. Mislim da je to minimum koji možemo da uradimo da ne ugrozimo perspektivu ljudi koji se nalaze u bolnicama i koji su sada naši najteži pacijenti, moramo da odaberemo da li ćemo da strepimo ili da živimo - kaže doktorka Veličković za RTS. 


Veličkovićeva ističe da strepnja nikada nije dobra i da je to loše osećanje.

Biramo da živimo ali ja ne mislim da će kvalitet našeg života umanjiti to što ćemo nositi masku, ako prihvatimo da to bude uobičajeni odevni predmet. Važno je da se uzdržimo od poseta u bolnicama koje su zabranjene još od epidemije gripa koja se naslonila na epidemiju korone početkom 2020. godine - poručila je pomoćnica direktora kovid bolnice u Batajnici.
Prema njenim rečima u kovid ambulante dolaze uglavnom mladi ljudi, i to jeste za očekivati jer mladi i radno aktivno stanovništvo ima najviše komunikacija, kontakata i šansi da se zaraze korona virusom. Kliničke slike su blage i ne zahtevaju hospitalizaciju.

Međutim, iz ugla lekara koji radi u bolnici, a pogotovo anesteziologa koji sagledava kritične pacijente u jedinicama intenzivnog lečenja, mogu reći da je kod nas slika potpuno drugačija. Na bolničkom lečenju su osobe starije životne dobi, sa brojnim pratećim pridruženim bolestima i u najvećem broju slučajeva na žalost su zaraženi tokom bolničkog lečenja iz nekog drugog razloga - objašnjava doktorka Jelena Veličković.

Dodaje da prema još uvek važećem protokolu za lečenje kovida 19, gde su napravljene kategorizacije prema težini bolesti, ovi pacijenti ne bi imali kriterijum za hospitalizaciju.

To su vrlo blagi simptomi. Vrlo retko viđamo pneumonije koje su bile obeležje ove bolesti od samog početka, a pacijenti koji se nalaze na respiratoru takođe nisu zbog otkazivanja pluća koje je uzrokovano pneumonijom nego iz nekih drugih razloga - kaže dr Veličković.

Oko 90 posto hospitalizovanih pacijenata dolazi iz drugih bolnica

Prema njenim rečoma oko 90 posto hospitalizovani pacijenata dolazi iz drugih bolnica, gde su bili zbog neke operacije, lečenja hroničnih kardiovaskularnih bolesti, onkološki bolesnici, hematološki bolesnici koji su započeli dijagnistiku ili terapiju zbog neke bolesti a zatim razvili simptome kovida ili bili u kontaktu sa nekim ko je pozitivan.

- To je na žalost problem ne zbog toga što ih sama kovid infekcija toliko ugrožava, ali se ni značaj infekcije ne može umanjiti, već zbog toga što prekidaju lečenje. To su teški bolesnici kod kojih je svaki trenutak vrlo značajan i na žalost njihova terapija biva odložena za neko vreme kada postanu kovid negativni - poručuje pomoćnica direktora kovid bolnice u Batajnici.

Dodaje da još uvek ne znamo šta je cirkulišući soj u našoj populaciji i ne možemo biti sigurni da on izaziva samo blage kliničke slike i da se može ignorisati u bolničkoj sredini. Dok se to ne utvrdi pravila nalažu da se bolesnici koji su pozitivni na kovid mogu lečiti samo u kovid bolnicama.

Mi još uvek nemamo zvaničnu situaciju da je virus kod nas sekvencioniran, odnosno da možemo reći da je najveći broj zaraženih kod nas zaražen nekom podvarijantom omikron soja, a najverovatnije jeste. U Velikoj Britaniji pre nekoliko dana bilo je 350.000 novozaraženih na dnevnom nivou ali to se nije odrazilo na porast hospitalizacije - naglašava Jelena Veličković.

Naglašava da kadra nema dovoljno na svim nivoima, od nivoa nemedicinskog osoblja, preko medicinskih sestara i lekara.

- To je jedan globalni problem. Sada je sezona godišnjih odmora. Podsetiću da zdravstveni radnici širom Srbije imaju neiskorišćene godišnje odmore još od 2020. godine, da su umorni i da je za očekivati da se malo i odmore - poručila je Jelena Veličković, pomoćnica direktora kovid bolnice u Batajnici - informer.rs. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR