Glas Javnosti

KAKO SE LEK ZA STOKU NAMETNUO ZA LEČENJE KORONE? Crno tržište eksplodiralo od potražnje ivermektina

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Na antivakserskim grupama u Srbiji na kojima se dele saveti za lečenje koronavirusa, lek ivermektin najčešeće se pominje kao rešenje.

Zdravstvene vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji otkrile su da nema dovoljno dokaza za upotrebu ovog leka protiv kovida, ali hiljade pristalica, od kojih su mnogi antivakcinaški aktivisti, nastavili su energično da zagovaraju njegovu upotrebu.

U Australiji postoji čitavo crno tržište na kojem se prodaju ovi lekovi, a jedan od načina na koji se to čini jeste putem Telegram kanala – šifrovane aplikacije za razmenu poruka koja je tokom pandemije postala utočište protivnika protiv zatvaranja i antivaksera.

Kanal pod nazivom „IM paketi“ pojavio se 1. oktobra u Sindeju, preko kojeg se nude neprovereni lekovi po ceni od 25 dolara po paketu. Iza svega je stajao takozvani korisnik Gabz, prenosi abc.net.au.

Članovi grupa na društvenim mrežama razmenjuju savete o tome kako nabaviti lek, preporučujući čak i verziju koja se koristi za životinje.

Pomama za ivermektinom - zasnovana na snazi verovanja u istraživanja - navela je veliki broj ljudi širom sveta da ga uzimaju. Zagovarači ovog leka ukazuju na veliki broj naučnih studija i često tvrde da se ti dokazi ignorišu ili zataškavaju.

Ali analiza koju je sprovela grupa nezavisnih naučnika dovela je do ozbiljne sumnje u taj korpus istraživanja. BBC izveštava da više od trećine od 26 velikih ispitivanja ovog leka za upotrebu protiv kovida sadrži ozbiljne greške ili znakove potencijalne nameštanja.

Nijedno od preostalih ispitivanja ne sadrži ubedljive dokaze o efikasnosti ivermektina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR