Glas Javnosti

KAKO SAD OVO? Vakcine same po sebi NEĆE zaustaviti pandemiju!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Izvršni direktor "Bionteka" izjavio je da su podaci o efikasnosti vakcine protiv omikron soja dobri, ali da vakcine same po sebi neće zaustaviti pandemiju.

Ugur Šahin, dorektor "Bionteka", nemačke kompanije koja stoji iza vakcine "Fajzer/Biontek" rekao je da preliminarni podaci iz Južne Afrike i Britanije deluju "umirujuće", te ukazuju na efikasnost od oko 70 odsto nakon treće, odnosno oko 20 do 40 odsto nakon druge doze vakcine.

On je takođe objasnio i da čeka podatke iz svakodnevnog života kako bi se procenio gubitak efikasnosti od oko 25 odsto nakon tri meseca, čak i nakon tri doze. 

- Vremenom će doći do opadanja efikasnosti protiv omikrona, što je vrlo verovatno, ali još uvek moramo da izmerimo brzinu. Očigledno je da smo daleko od 95 odsto efikasnosti koje smo imali protiv početnog oblika virusa. Ali nakon treće injekcije, čini se da naša vakcina pruža 70 ili 75 odsto zaštite od bilo kog oblika bolesti, što je i dalje dobar rezultat za vakcinu - rekao je Šahin, a prenela Politika.

Takođe, on naglašava i da sama vakcina neće zaustaviti pandemiju koronavirusa.

- Čak i trostruko vakcinisani ljudi mogu preneti bolest i moraće da se testiraju, posebno u kontaktu sa ranjivim ljudima. S obzirom da varijanta omikron postaje dominantna, zaštitne mere će ostati neophodne, posebno ove zime - zaključio je Šahin.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR