Glas Javnosti

JEZIVO: Klinika u Severnoj Makedoniji se sumnjiči za vršenje eksperimenata nad obolelim od Kovida?!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Klinka "Žan Mitrev" iz Skoplja se sumnjiči da su koristili obolele od kovida za eksperimente.

Zdravstveni organi Severne Makedonije vrše vanredne provere privatne klinike "Žan Mitrev" iz Skoplja zbog sumnje da su na obolelima od Kovid 19 rađeni eksperimenti. Navodno su neki pacijenti preminuli nakon infekcija u bolnicama, koje nisu nigde bile zavedene.

19. jula je emitovan dokumentarni film Istraživačke reporterske laboratorije (IRL) u kom su iznete sumnje o vršenju eksperimenata nad pacijentima, kao i one po kojima su se neki od njih upravo tokom boravka u toj bolnici inficirali bakterijama, piše "Radio Slobodna Evropa".



Valentin Alčevski iz grada Velesa, čija je 72-godišnja majka umrla u januaru ove godine u klinici "Žan Mitrev", javno iznosi sumnje u tretman kom je bila podvrgnuta u toj zdravstvenoj ustanovi. Kaže da je tokom celog majčinog boravka u bolnici bilo izložen nizu kontradiktornih informacija od strane samih lekara.

"Doktor mi kaže jedno telefonom, kad odem tamo kažu mi nešto drugo. Tražio sam da joj vidim krvnu sliku. Prvo su mi rekli da su leukociti povišeni, pa su mi rekli da je imala ešerihiju koli, verovatno iz katetera. Dakle, jedan doktor vam kaže jedno, drugi doktor nešto drugo, nepovezane stvari", priseća se Alčevski. 

Kada je drugog dana otišao u bolnicu rečeno mu je da je identifikovana bakterija u nalazu krvi njegove majke.



"Pitao sam kako ju je dobila, rekli su mi, pa znaš, intubirana je kroz crevo, ležala je dva dana, pa je mogla tako da je dobije. Pitao sam ih kako to može da bude u bolničkim uslovima, gde je higijena na najvišem nivou. Rekli su da ne znaju tačno odakle ta bakterija u krvi", kaže Alčevski koji ne imenuje ni jednog konkretnog lekara.

Ono što mu je najspornije je to da nakon smrti njegove majke u otpusnoj listi sa klinike nigde nije pomenuto da je pacijentkinja imala bakteriju.

"Otpusnu listu sam dobilo posle tri nedelje, nigde ne piše da je dobila bakteriju, već samo da je lečena od kovida", dodaje Alčev.

Iz bolnice "Žan Mitrev" odgovorili su da svi pacijenti dobijaju kompletnu otpusnicu u koj su navedeni svi tretmani, lekovi i procedure za lečenje, ne komentarišući pojedine slučajeve. Dodaju da sarađuju sa institucijama i da će obezbediti sve što se od njih traži.

Inače iz Klinike su u utorak, nakon emitovanja dokumentarnog filma saopštili da odbacuju sve informacije u dokumentarcu IRL-a kao neistinite, i optužuju autore za namerno narušivanje ugleda ove bolnice. Istraživačko-dokumentarna emisija "Prljava krv" zasnovana je na svedočenju porodice čiji je član preminuo u klinici "Žan Mitrev".

Istraživanje je zasnovano je na 24 prijave građana iz Severne Makedonije i sa Kosova, koji su platili hiljade evra a da nisu bili obavešteni da su bili deo medicinske studije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR