Glas Javnosti

BATUT UPUTIO APEL GRAĐANIMA : Stanje alarmantno, za dve nedelje 14 puta više obolelih od kovida

Društvo
Autor: Glas javnosti

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" konstatuje da se u Srbiji tokom poslednje dve nedelje beleži kontinuirani porast broja obolelih od kovida 19, i to 14 puta, od 273 slučaja zabeležena 13. juna do 3.912 koliko je registrovano 19. jula.

Porast je posebno izražen tokom jula i u manjoj meri je praćen povećanjem broja obolelih na bolničkom lečenju (od 88, koliko je zabeleženo 16. juna, do 250, koliko je zabeleženo 18. jula), zbog čega "Batut" preporučuje vakcinisanje onima koji to nisu učinili, a svima ostalim nošenje maske u zatvorenom prostoru.

"Batut" navodi i da je rizik od smrtnosti usled kovida 19 u kontinuiranom padu od novembra 2020. do juna 2022. godine, od kada se održava na nivou od 0,8 procenata, a što se može pripisati vakcinaciji.

Nagli porast o kojem sada izveštava "Batut" beleži se u Beogradu i na području zapadne Srbije i Šumadije, u odnosu na Vojvodinu gde se uočava nešto sporiji porast i istočnu i južnu Srbiju gde je situacija još relativno mirna, sa izuzetkom pojedinih opština, poput Dimitrovgrada, Velike Plane i Bojnika.


U Institutu očekuju dalji porast broja obolelih, imajući u vidu godišnje odmore i turističku sezonu koju karakteriše intenzivnije kretanje stanovništva, pri čemu se u Srbji trenutno registruju omikron varijanta virusa i sve njegove subvarijante.

U poređenju sa ranijim cirkulišućim varijantama virusa, manje je verovatno da će infekcije omikron varijantom dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda koji zahteva bolničko lečenje ili prijem u jedinicu intenzivne nege, ocenjuju u "Batutu", te očekuju da će epidemiološka situacija u vezi s kovidom 19 u narednom periodu biti nestabilna ukoliko se dosledno ne primenjuju mere prevencije prenosi 24sedam

Preporučuju zato svim građanima koji nisu vakcinisani da to sada učine, a oni koji su se vakcinisali sa dve doze treba da prime buster doze vakcine, i to prvu buster dozu najmanje tri meseca od poslednje vakcinacije.

Druga buster doza se preporučuje osobama sa posebnim rizicima od infekcije, a to su osobe sa hroničnim oboljenjima i stanjima oslabljenog imuniteta, osobe starije od 60 godina i zdravstveni radnici.


Drugu buster dozu vakcine moguće je primiti ukoliko je od prethodne buster doze prošlo najmanje pet meseci.

Takođe, nezavisno od vakcinalnog statusa, svim građanima se preporučuje nošenje zaštitnih maski i na otvorenom u situacijama okupljanja većeg broja osoba i kada nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a naročito u sredstvima javnog prevoza, u čekaonicama, kancelarijama, liftovima i drugim mestima gde se okuplja veći broj osoba. Preporučuje se pojačano održavanje higijene ruku i respiratorne higijene, a osobe koje imaju povećan rizik od teških formi bolesti posebno treba da izbegavaju mesta gde se stvaraju gužve ili, ukoliko ih posećuju, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.

Svim osobama koje imaju simptome infekcije, posebno simptome infekcije disajnih organa (nos, grlo, pluća), preporučuje se da se izoluju u kućnim uslovima i da se jave lekaru u kovid ambulantu.

Kada je u pitanju radna ili životna sredina potrebno je praktikovati redovno čišćenje i omogućiti dobru ventilaciju zatvorenih prostora, provetravanje prirodnim putem gde god je to moguće, a kako su trenutno topli dani, preporučujemo da osobe češće borave na otvorenom i da se okupljanja i druženja organizuju na otvorenim prostorima sa manjim brojem ljudi.

"Batut" podseća i na mere propisane za posebne kategorije, što podrazumeva obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i zabranu poseta pacijentima u zdravstvenim ustanovama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR