Glas Javnosti

JEDINA U REGIONU: Srbija dobila specijalnu salu, počinje obdukcija preminulih od korone, a OVO je detaljna procedura

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Institut za Sudsku medicinu u Beogradu dobio je specijalizovanu obdukcionu salu, sa odgovarajućom opremom, koja će po prvi put omogućiti da se u našoj zemlji u adekvatnim uslovima rade obdukcije preminulih od kovida 19.

Ovo je, ujedno, i jedina obdukciona sala u regionu ovakvog tipa.

Naime, da bi se obavila obdukcija kovid 19 preminulog pacijenta potrebni su neophodni uslovi, kao i sva prateća oprema, od specijalizovanih testera koje usisavaju prašinu koja se stvara prilikom sečenja kostiju, pa do filtera koji ne dozvoljavaju dalje širenje infekcije iz obdukcione sale.

Prof. dr Tatjana Atanasijević, specijalista sudske medicine, objašnjava da izgradnjom i opremanjem "bezbedne obdukcione sale" sada u u Srbiji postoje svi uslovi da se rade obdukcije "umrlih zbog ili sa COVID-19".


- Obdukcija tela preminulih od različitih zaraznih i nezaraznih bolesti, a posebno od novih bolesti čiji patološki supstrat nije dovoljno proučen, od ogromnog je medicinskog, javnozdravstvenog, naučnog i pravnog značaja - objašnjava profesorka Atanasijević:

- Kada se sumnja na neki infektivni agens, u ovom slučaju kovid 19, pravilo je da se obdukcije rade u specijalizovanim obdukcionim salama. U takvim obdukcionim salama postoji negativan pritisak, što praktično onemogućava neprečišćenom vazduhu da izađe iz prostorije, a samim tim sprečava se širenje infektivnog agensa. Izbacivanje vazduha iz prostorije vrši se kroz specijalni sistem ventilacije gde se prolaskom kroz "hepa filter" sprečava da infektivni agens dospe u spoljašnju sredinu. Uz odgovarajući protok, odnosno izmenu vazduha u prostoriji stvaraju se bezbedni uslovi kako za one koji rade, tako i za okolinu. Na taj način maksimalno se sprečava mogućnost širenja infekcije.


Nakon dopremanja u Institut, telo preminule osobe kod koje je utvrđeno ili postoji sumnja na prisustvo virusa, odnosno koja je obolela od kovida 19, a za koju postoji nalog za obdukciju, se do započinjanja obdukcije čuva u specijalizovanoj hladnjači sa četiri mesta, namenjenoj samo za ovakve slučajeve.

- Pored hladnjače, dobili smo i hidraulična kolica za transport tela do sigurne obdukcione sale u kojoj se nalazi kompletna oprema. Takođe imamo i specijalizovane sisteme kao i kamere, čime je omogućeno snimanje obdukcije, a ako je potrebno može se vršiti i direktan prenos vršenja obdukcije. Za obdukcije zaraženih osoba, u konkretnom slučaju kovid 19 preminulih pacijenata potrebna je i specijalna testera sa usisivačem za otvaranje telesnih duplji, koju sada imamo - objašnjava profesorka Atanasijević:


- Na primer, kada se seče kost, smatra se da najveća opasnost dolazi od prašine koja se stvara tom prilikom. Ova testera automatski usisava prašinu i sprečava mogućnost zaražavanja odnosno širenje infektivnog agensa. Pored navedene opreme, za potrebe kompletne analize ovakvi slučajeva, nabavljeni su i analizator elektrolita i acido-baznog statusa, biohemijski analizatori, DNK sekvenator - uređaj za genetičke analize bioloških uzoraka ljudskog i infektivnog (bakterije i virusi) materijala. Dakle, sada imamo kompletno sve uslove koji su nam potrebni kako bismo mogli bezbedno da radimo.

Bezbedne obdukcione sale, pored filtera kroz koje se izbacuje vazduh iz prostorije, opremljene su i specijalnim obdukcionim stolom sa nishodnom ventilacijom (usisavanje tečnosti i vazduha - "downdraft table"), koji ima specijalan sistem odvoda i usisavanja vazduha, te je mogućnost zaražavanja i sa te strane svedena na minimum.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR