Glas Javnosti

IZNENAĐUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Otkriveno ko je NAJUGROŽENIJI od omikron soja kovida

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Ko je preležao koronu u većem je riziku od zaraze omikron sojem, potvrdilo je novo istraživanje.


Novi soj korone nazvan omikron je tri puta zarazniji od prethodnih varijanti virusa, uključujući i do sada naopasniju deltu, a posebno su ugroženi oni koju su već preležali kovid, pokazuju rezultati  nove studije.

Istraživanje sprovedeno u Južnoj Africi sugeriše da omikron ima sposobnost da "zaobiđe" imunitet nastao od prethodne infekcije. Ove rezultate je objavio Južnoafrički centar za epidemiološko modeliranje i analizu (SACEMA) i Nacionalni institut za infektivne bolesti (NICD), prenosi "Bloomberg.
Studija je zasnovana na podacima prikupljenim preko zdravstvenog sistema Južne Afrike o oko 2,8 miliona potvrđenih infekcija korona virusom između marta i 27. novembra, uključujući 35.670 sumnjivih ponovnih infekcija, napisali su autori u saopštenju. Otkrili su značajan porast reinfekcija od prvih poznatih slučajeva omikrona.

"Podaci pokazuju da soj omikron ima sposobnost da zaobiđe imunitet od kovida 19 koji su dobili oni inficirani ranijim varijantama korona virusa. Rizik od ponovne infekcije novim sojem je tri puta veći od prethodnih varijanti", rekla je En von Gotberg  iz Nacionalnog instituta za infektivne bolesti.

Autori studije potvrđuju navode Gotbergove. 

"Profil rizika od reinfekcije kod omikrona je znatno veći od onog koji je povezan sa beta i delta varijantama tokom drugog i trećeg talasa, a broj reinfekcija je daleko veći od očekivanog", istakli su i dodali da je trenutno prioritet da se istraži stepen "otpornosti" omikrona za prirodni imunitet i onaj  dobijen vakcinom, kao i njegovu prenosivost u odnosu na druge varijante i uticaj na težinu bolesti.

Omikron je brzo zavladao u najindustrijalizovanijoj naciji Afrike. Broj novih slučajeva je drastično skočio -  u četvrtak je premašio 11.000, dok je pre dve nedelje bilo 585 noovozaraženih. U Gautengu, najbogatijoj provinciji ove zemlje i epicentru kovida 19, svaka zaražena osoba u proseku može da prenese virus na još 2,33, ističu iz Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Istovremeno, stručnjaci iz Nacionalnog instituta za zarazne bolesti ističu da samo vakcinacija štiti od teških oblika bolesti.

Prema poslednjim inforamcijama, simptomi omikron soja koji se praktično već raširio na sve kontinente, vrlo su slični dosadašnjim, a o čemu su govorili doktori iz Južne Afrike. Primećeno je da je 90 odsto zaraženih i hospitalizovanih nevakcinisano, a čini se da se bolest manifestuje u nešto blažem obliku.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR