Glas Javnosti

JOVANA MILIĆ, naučna saradnica Modene o omikron soju: Cilj virusa nije da UBIJE domaćina već da PREŽIVI

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Naučna saradnica Univerziteta u Modeni Jovana Milić izjavila je u Danu uživo, govoreći o omikron soju, da preliminarni podaci za sada pokazuju da je zabeležena povećana transmisivnost, a da "nema podataka da stvara težu i sliku i da li beži našem imunskom sistemu".


Kako je objasila, omikron soj je najnoviji soj koji je opisan 15. novembra ove godine, piše N1.

„Jedan od prvih slučajeva koji se pojavio u Bocvani, a zatim su detektovani slučajevi u Južnoj Africi. ima preko 50 novih mutacija, od toga su 32 mutacije detektovane na spajk proteinu. Za sada još uvek ne znamo koliko će ovaj novi soj da utiče na kliničku sliku. Za sad preliminarni podaci pokazuju, zabeležena je povećana transmisivnost, za sada nema podataka da stvara težu sliku i nema podataka da li beži našem imunskom sistemu“, kaže ona.
Dodaje da za sad znamo da su opisane 32 mutacije na spajk proteinu.
„A sve vakcine koje imamo ciljaju taj protein, velike promene na spajk proteinu bi mogle da se asociraju sa izbegavanjem imunskog odgovora. To ćemo već znati za nekoliko nedelja, već ćemo do Nove godine imati više podataka, ono što za sada vidimo, da ima tu veću prenosivnost, za sada znamo u Južnoj Afici, da ovaj soj u odnosu na delta soj, da ovaj novi omikron duplira brže broj novih slučajeva, ali nemamo za sad dovoljno podataka“, kaže ona.

Istakla je da nove mere, poput testiranja na aerodromima, zavise od toga kakva je situacija u pojedinačnim zemljama.

„Mislim da je važnije koliki je obuhvat vakcinacijom. U zemljama poput Srbije takva mera ima manje smisla, mi već imamo visoko prenošenje virusa i među vakcinisanima, jer je mali obuhvat“, kaže ona.

Ističe da su se mere u Italiji za sada pokazale uspešnim.

„Ono što je na primer, za razliku od Britanije, koja je u jednom trenutku ukinula meru nošenja maski, u Italiji je ta mera sve vreme na snazi. Mere se donose u skladu sa epidemiološkom situacijom, nisu nacionalne, nego regionalne. Imamo mnogo mirniju situaciju nego prošle godine u ovo vreme“, kaže ona.

Što se tiče omikrona u Italiji, kaže ona, zabeleženo je sedam slučajeva.

„Svi su importovani, jedan putnik koji se vratio iz Afrike zarazio je članove svoje porodice, svi su vakcinisani bili, niko nije imao teže posledice“, kaže ona.

Objašnjava da virusi stalno mutiraju, te da se nikad ne zna kako će neka mutacija da se ponaša.

„Da li će biti dobra za virus, ili dobra po domaćina gde stvara infekciju. Cilj virusa nije da ubije domaćina, nego da preživi“, kaže.

Dodaje da je nekoliko puta kritikovala i protivepidemijske mere u Srbiji i jako slab obuhvat vakcinacijom i jednu opštu netransparentnost o saopštavanju podataka.

„Mislim da je ta opšta netransparentnost i od Kriznog štaba i od države dovela do toga da imamo veoma nepovoljnu epidemiološku situaciju“, rekla je Milić, piše N1.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR