Glas Javnosti
posta

ISTRAŽIVANJE! Šta zapravo znače TRI doze Sinofarma za organizam?

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Sinofarm vakcina stvara odličan imunitet, ali se on u punom obimu razvija nešto kasnije, tek negde 40 do 50 dana od druge doze, odnosno tri nedelje od treće doze.

Nivo antitela pet meseci posle primanja druge doze vakcine Sinofarm opada za 70 odsto u odnosu nivo koji se dostigne četiri nedelje posle druge doze vakcine, pokazalo je istraživanje u kome su učestvovali zdravstveni radnici.

Čim je isteklo šest meseci, ili još bolje pet odmah treba primiti treću dozu. Ja sam svedok toga da oni koji su primili tri doze na vreme, da se niko ne žali. Problem se može desiti ako neko odlaže vakcinaciju, zakasni, čim se navrši šest meseci, ili kao što sam ja predložio pet meseci, treba da se zaštiti i sačeka da stvori imuni odgovor, savetuje epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Zaključak studija je da je treća doza bezbedna kao i prve dve, kod svih populacija. Povećala je značajno koncentraciju neutrališućih antitela, čak najviše kod starijih od 60 godina, za 100%. Povećanje antitela posle treće doze je kod ostalih ispitivanih grupa je bilo za oko 50-75%.

Preporuka proizvođača je da je treća doza bezbedna i da značajno povećava koncentraciju neutrališućih antitela, naročito kod starijih od 60 godina i da je njena primena korisna.

I druge vakcine protiv kovida 19 slabe tokom vremena, pa su njihovi proizvođači predložili da se da treća doza, iako neki naučnici tvrde da je potrebno više podataka da bi se znalo da li je treća doza potrebna ili ne.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR