Glas Javnosti

Imunolog iz Arizone: Virus se ponaša prilično predvidljivo, nije kovid došao sa Marsa!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Šef katedre za imunologiju Univerziteta Arizona u Tusonu Janko Nikolić-Žugić smatra da se koronavirus ponaša prilično predvidljivo i ne veruje da ima još mnogo mesta da se menja. Na celom svetu pravljene su početničke greške, ocenio je profesor.

Janko Nikolić-Žugić, beogradski đak koji je krajem osamdesetih godina prošlog veka otišao u SAD, govorio je za RTS o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i svetu, i rekao da ga od koronavirusa više izluđuju reakcije medija, čak i stručnjaka.

„Ono što su poruke, to je vrlo konfuzno. Sam virus mene nije preterano iznenadio, ni većinu imunologa i virusologa. To nije virus koji je došao s Marsa, to nije virus koji je napisao ponovo poglavlje virusologije i imunologije koje mi nismo znali. Virus se ponaša prilično predvidljivo“, objasnio je Nikolić-Žugić.

Međutim, kako je napomenuo, ono što se nikada nije desilo u poslednjih 100 godina jeste ovakva pandemija, mada se može uporediti sa epidemijom polija pedesetih godina.

„Imamo tu kakofoniju, imamo veliki broj mišljenja, naučnih, nenaučnih, polunaučnih, čak i naučnici koji se ne bave direktno virusologijom i imunologijom, lekari koji su iz drugih specijalnosti i te kako komentarišu šta se dešava. Oni, nažalost, ne razumeju sasvim koja su to pravila i o čemu se radi“, smatra Nikolić-Žugić.

Ocenjuje da je tim stvarima posvećivano mnogo više pažnje nego maskama, koje su, kako ističe, bile mnogo važnije i mnogo ključnije.

- Pranje ruku je uvek važno, ne treba ga zapostaviti, ali nošenje maski je daleko iznad svega toga, dok nije bilo vakcine, poručuje Nikolić-Žugić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR