Glas Javnosti

IMAMO LI RAZLOGA ZA STRAH? Pandemija u zatišju, Srbija se sprema za nove sojeve tokom praznika

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Iako se na pojedinim mestima u svetu ponovo beleži porast broja novozaraženih, svi parametri pokazuju da je pandemija kovida na globalnom nivou u zatišju.

Iako je broj zaraženih na dnevnom nivou u Srbiji oko 1.000, situacija je još uvek nepredvidiva, potvrđuju stručnjaci na panel diskusiji u okviru kampanje "Pobedimo pandemiju", koju podržava Ministarstvo zdravlja.

Lista zabrinjavajućih sojeva virusa korona proširena je za dva nova - BA4 i BA5, koji su osim u Africi, potvrđeni i u Belgiji, Danskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, a za sada nema dokaza da se nove podvarijante šire drugačije od originalne varijante omikrona ili da izazivaju težu kliničku sliku.


- Nema razloga za uzbunu zbog pojave novih podvarijanata - rekao je dr Matšidiso Moeti, direktor SZO za Afriku, a prenose novosti.rs.

Najviše se strahuje da bi broj korona pozitivnih osoba mogao da poraste sa praznicima koji dolaze i to posebno sa ljudima koji pristižu iz inostranstva.


- Situacija sa kovidom 19 nije zadovoljavajuća, potrebno je širenje svesti ljudi o značaju vakcinacije, kao i pravovremenom testiranju kako bi se izbegla teža klinička slika - kazao je na jučerašnjem panelu dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Doktorka Dragana Trifunović Balanović, iz Srpskog lekarskog društva, kaže da aktuelna epidemiološka situacija ukazuje da je virus oslabio, ali da "kovid ne čeka" i da građani koji imaju simptome treba da se obrate na vreme lekaru.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR