Glas Javnosti

ZA KOGA JE ČETVRTA DOZA KLJUČNA, A KO NE MORA DA JE PRIMA? Najnovije studije dale odgovore koje do sada nismo znali

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kako se do sada pokazalo, druga buster doza Fajzera upola umanjuje rizik od smrti od kovida-19 kod teško obolelih hospitalizovanih pacijenata starijih od 60 godina.

Osim toga, studija Univerzitetske bolnice Asuta u Ašdodu, koja još nije recenzirana, takođe je pokazala da četvrta doza upola smanjuje potrebu da pacijent bude na respiratoru.

Doktor Tal Broš, direktor odeljenja za infektivne bolesti u toj bolnici i jedan od savetnika Vlade Izraela tokom pandemije, rekao je da se čini da drugi buster značajno umanjuje dva najgora ishoda, te da takav rezultat sugeriše da bi bilo pametno davati nove bustere rizičnim grupama kad god se javi novi talas korona virusa.


1.049 ljudi obuhvaćenih studijom, teško oboleli, stariji su od 60 godina i primljeni su u jednu od 14 izraelskih bolnica koje su učestvovale u tom istraživanju tokom dve poslednje nedelje januara. Od onih starijih od 60 godina koji su bili hospitalizovani u teškom stanju preminulo ih je 50 odsto sa tri doze, a 30 odsto onih sa četiri. Broš ne smatra da je četvrta doza potrebna opštoj populaciji, ali i da nije važno koliko je doza primljeno, već kada je primljen buster.

Branislav Tiodorović da su svi oni koji su primili četvrtu dozu dobro postupili.

- Dakle, oni su zaštićeni sledećih šest meseci sigurno od moguće pojave ovih dosadašnjih tipova ili sojeva kovida. Ali sada forsirati u aprilu ili maju četvrtu dozu za svakoga, tu nema mnogo opravdanja iz više razloga. Dva su osnovna, trend je opadajući prisutan svuda u svetu, pa i kod nas. To znači, jedino oni koji su teški bolesnici sa imunodeficijencijom, kod njih ima rezona za četvrtu dozu, na šta će ih verovatno upozoriti i lekar koji ih vodi. Ostalima u ovom momentu nije nužno, jer znamo da je u fokusu ona osetljiva grupa - rekao je Tiodorović, a prenele novosti.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR