Glas Javnosti

I TO SMO DOČEKALI! Posle ČETIRI meseca više pacijenata OTPUŠTENO nego primljeno u kovid bolnice

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Posle skoro četiri meseca četvrti talas korone u Srbiji pokazao je prve znake slabljenja.

Naime, nakon sada već dalekog 20. jula, juče je po prvi put više pacijenata otpušteno nego primljeno u kovid bolnice đirom zemlje. Epidemiolozi to ocenjuju kao efekat kovid propusnica, povećane vakcinacije i prirodnog spuštanja krive, prenosi Blic.


U nedelji u kojoj je sve ukazivalo da ćemo nakon negativnog rekorda u broju zaraženih prestići, nažalost, i broj umrlih u danu, stigla je informacija koja budi nadu.

Ako smo već danima svedoci da broj zaraženih postepeno opada iz dana u dana pa je sada ispod 5.000 nismo baš očekivali da će broj hospitalizovanih se toliko spustiti da sada ima više otpusta nego prijema u kovid bolnicama.
Trenutno je 6.614 hospitalizovanih u Srbiji što je daleko ispod negativnog rekorda od 9.731 pacijenta koliko ih je bilo u bolnicama 27. decembra prošle godine. Svakako vest koja obećava da je pik četvrtog talasa iza nas i da se trenutno epidemiološka kriva spušta.

Dokle će spustiti zavisi opet od nas. Od stepena vakcinacije koja je nakon dugog perioda stagnacije konačno počela da uzima maha, ali i od poštovanja protivepidemioloških mera.

Šta je to uticalo na to da kovid bolnice počnu da se prazne – pitanje je od čijeg odgovora će nam zavisiti borba i sa sledećim talasima pandemije. Ako nas je ova pandemija nečemu naučila to je da nema opuštanja jer vrlo lako može doći do novog talasa zaražavanja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR