Glas Javnosti

FARMACEUTI SE VEĆ UTRKUJU! Na jesen ponovo masovna vakcinacija, srpski epidemiolog poručuje: DALEKO JE KRAJ

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Član kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović objašnjava da će na jesen krenuti novi ciklus vakcinacije, jer je još rano proglašavati kraj pandemije.

- Očekujem da na jesen počne novi krug vakcinacije celog stanovništva, a pre svega onih sa imunodeficijencijom, starijih osoba i hroničnih bolesnika, najnovijim vakcinama, koje će verovatno biti i polivalentne, odnosno sadržati u sebi više sojeva korone koji tada budu dominirajući. Vodeće kompanije, koje proizvode vakcine protiv kovida, rade na tome da naprave vakcinu kakva je ona protiv gripa, da pokrije sojeve koji u tom momentu cirkulišu planetom - objašnjava Tiodorović, a prenosi b92.net.

Epidemiolog takođe podseća da su sve sadašnje vakcine napravljene od izvornog, vuhanskog soja, koji odavno ne cirkuliše nigde na svetu.

- Zato se farmaceutske kuće utrkuju u tome da što pre naprave nove vakcine i budu spremne, a najkasnije do jeseni, kako bi bila bolja zaštita ljudi od korona virusa - navodi on i dodaje da će Srbija među prvima, kao što je bio slučaj i sa najnovijim lekovima, nabaviti i te vakcine kada stignu.

Tiodorović je još objasnio da ko želi, može da primi i četvrtu i petu dozu vakcine ako mu je potrebna zarad ulaska u neke države koje ne priznaju rusku il kinesku vakcinu, koje su mnogi naši građani primili. Očekuje se da će od polovine maja, ali i celo leto situacija sa koronavirusom biti mirna.





BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR



 


AKTUELNE VESTI S MREŽA



HOROSKOP