Glas Javnosti

DIREKTOR TIRŠOVE UPOZORAVA: U kliniku dolaze deca sa postkovidom i TEŠKOM kliničkom slikom

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U Dečijoj klinici u Tiršovoj u poslednjem talasu epidemije nešto je manje teških pacijenata nego u prethodnim talasima, ali se javljaju deca sa postkovid simptomima, kaže direktor klinike Siniša Dučić.

Dučić je objasnio da deca nemaju nikakve simptome i da se u ovom trenutku u klinici u Tiršovoj nalaze dva pacijenta pozitivna na koronavirus, koji su testirani rutinski - jer su došli na operaciju, te da nemaju nikakve simptome.

- U toku poslednjeg talasa bilo je nešto manje teških pacijenata, s tim što smo u ovom talasu imali postkovid pacijente. Od početka pandemije lečili smo preko 50 dece sa postkovid simptomima, mahom sa teškom kliničkom slikom, febrilnim stanjem, sa svim parametrima zapaljenja - kaže direktor Dečje klinike, a prenosi RTS.


On takođe dodaje da su u postkovid periodu najviše pogođeni srce, pluća, bubrezi, ali da su takvi pacijenti dobro prolazili nakon intenzivnog lečenja koje traje nekoliko nedelja. U prethodnom periodu na ovoj klinici su bili smanjivani elektivni operativni programi i elektivne pedijatrijske intervencije, koje nisu hitne. Ističe da se nije desilo da neki hitan pacijent nije operisan ili zbrinut.

- Naše hitne hirurške i pedijatrijske ambulante su radile punom parom. Sada radimo punom parom - navodi on. 

U redovan režim se vraća i transplantacija, koja je bila u zastoju zbog korone. Dučić objašnjava da se na Dečjoj klinici u Tiršovoj radi sa najtežim bolesnicima, po principima moderne medicine. Svu opremu koja im je potrebna, kaže, imaju.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR