Glas Javnosti

EVROPSKA UNIJA DOBIJA PETU VAKCINU? Efikasnost 90 procenta, a evo po čemu se razlikuje od drugih

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Kompanija Novavaks saopštila je da je njihova vakcina pokazala 90,4 odsto efikasnosti protiv COVID-19 u ispitivanju u Severnoj Americi.

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je u ponedeljak da njeni stručnjaci preporučuju uslovno odobrenje vakcine Novavaks, javlja Dojče vele.

Kako navodi DW, EU je već potpisala ugovor o kupovini do 200 miliona doza vakcine, čekajući odobrenje za upotrebu od strane EMA sa sedištem u Amsterdamu.

Ova vakcina koristi konvencionalniju tehnologiju od drugih vakcina – i očekuje se da će biti od posebne koristi u zemljama u razvoju. Takođe se smatra da, pošto vakcina koristi konvencionalniji metod za pružanje imuniteta, može pomoći u smanjenju nepoverenja u vakcine.

Kompanija Novavaks saopštila je da je njihova vakcina pokazala 90,4 odsto efikasnosti protiv COVID-19 u ispitivanju u Severnoj Americi.

Uoči očekivane objave, izvršni direktor Novavaksa Stenli Erk rekao je da se kompanija „raduje tome što njihova vakcina postaje nova opcija u Evropi“.

„Vakcina pomaže u otklanjanju velikih prepreka globalnoj vakcinaciji, uključujući globalne izazove u distribuciji i neodlučnost u vezi sa vakcinom“, dodao je on.

Zašto je Novavaks drugačiji?

Novavaks koristi sličnu tehnologiju kao vakcine za hepatitis B, koje ne moraju da se skladište na ultra niskim temperaturama. To im daje prednost u logistici, posebno u regionima sa manje razvijenom infrastrukturom.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prošle nedelje je dala hitno odobrenje za ovu vakcinu, koju proizvode američka firma „Novavaks“ i Institut za serum Indije. Vakcina Novavaks je deveta vakcina koju je telo odobrilo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR