Glas Javnosti

POZNATI EPIDEMIOLOG PORUČUJE: "Ko bude čekao Novu godinu, Božić će da dočeka u kovid bolnici"

Korona virus
Autor: Glas javnosti

U susret dočeku Nove godine sve su oštrija upozorenja medicinara da se ne organizuju dočeci sa više ljudi, zbog opasnosti od zaražavanja od koronavirusa.

Epidemiolog Radmilo Petrović kazao je da nas omikron soj koronavirusa neće zaobići

"Omikron soj će stići kod nas. Doći će sigurno, nema šanse da ga izbegnemo. Dobro je da novi soj manje agresivan... On manje napada pluća, više se zadržava na ždrelu... ", kazao je Petrović za TV Prva.

On je istakao da je moguće da postoji mogućnost da uzorci nisu uzeti sa pravog mesta, te da zbog toga još nije otkriven omikron soj u Srbiji.

Petrović je upozorio da nam u januaru preti skok broja novozaraženih.

"Čeka nas nagli porast broja zaraženih... Nama sada dolazi nepovoljni momenat, a to su verski praznici, raspoređeni na nedelju dana. Imamo pre svega Novu godinu, pa Božić, pa Srpsku novu godinu, a onda Sveti Jovan, pa Sveti Sava... Imamo na sedam do 10 dana praznik koji okuplja ljude i povećava šansu od veće transmisije", navodi epidemiolog.

"Ko bude čekao Novu godinu, neka bude spreman da će Božić da čeka u kovid bolnici... Doček traje više sati i bez maski... Ne možete da pijete i jedete bez maski", naveo je sagovornik TV Prva.

Govoreći o merama, on smatra da je bi osnovna mera bila vakcinacija. Petrović je istakao da vakcina sigurno štiti od koronavirusa, jer je to ista infekcija.

Ovaj epidemiolog navodi da se slaže sa stavom Kriznog štaba da kovid propusnice treba da važe 24 sata dnevno.

"Vakcina štiti 24 sata, više meseci i dana, a maska samo kad je imate na licu", objasnio je on.

Govoreći o četvrtoj dozi, on ističe da smo mislili da će dve doze biti dovoljne, ali se ispostavilo da je bila potrebna i treća doza.

"To je neminovnost", ističe Petrović.

Na pitanje da li će nam posle četvrte, biti potrebna peta ili šesta doza, on je istakao da se nada da će virus prestati da postoji.

"Verovatno će ovo prestati, ali dok se ovo dešava, treba obnavljati imunitet, bar kod ugroženih grupa građana", objasnio je Petrović.

Ovaj epidemiolog je istakao da posle kovida 19 može da se pojavi kovid 22, odnosno da posle omikrona može da se pojavi novi soj, ali ističe da je verovatno da bi ta nova varijanta bila slabija.

"Ti virusi mutiraju. Sve je moguće... Nismo verovali da će ovako da bude", kaže ovaj epidemiolog i ističe da je za to da se prima ista vakcina.

Međutim, ističe da postoje iskustva gde je bilo i "mešanja vakcina".

Ovaj epidemiolog smatra da se simptomi kod novog soja i kod drugih ne razlikuju previše.

"Nisu isti, ali mogu da budu isti... Zavisi od konstitucije čoveka, zdravstvenog i imunog stanja. Skoro svi virusi imaju opšte simptome poremećaja zdravlja - povišena temperatura, malaksalost...", objasnio je Petrović

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR