Glas Javnosti

DOLAZI DO POSTEPENOG PADA: Dr Jovanović upozorava: Ponovo se vratio grip

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je da dolazi do postepenog pada broja inficiranih koronavirusom, ali i da je grip među nama.

Epidemijska situacija je stabilnija, ali je i dalje četvorocifren broj novozaraženih osoba. Jovanovićeva kaže da se prati stanje u vezi sa kovidom i da je epidemijska situacija pod kontrolom, dolazi do postepenog pada broja inficiranih, nešto sporije nego u januaru i februaru.

Kada je u pitanju stanje obolevanja sličnih gripu, ističe da su domovi zdravlja puni osoba koje se žale na respiratorne simptome, na kašalj i povišenu temperaturu.


Prema njenim rečima, tokom prethodne nedelje dolazi do laboratorijske potvrde prisustva sva tri tipa virusa gripa.

"Ponovo se vratio grip, on obično nije udružen sa kovidom, kada je u pitanju klinička manifestacija pet do sedam dana traju simptomi, grip je među nama i to sada početkom aprila što je neuobičajeno, s obzirom na sezonalnost pojave gripa", istakla je Jovanovićeva.

Nabavka dijagnostičke opreme

U sredu je Ministarstvo zdravlja potpisalo ugovor o nabavci dijagnostičke opreme - 190 najsavremenijih skener i rendgen aparata za 167 zdravstvenih ustanova.

Jovanovićeva kaže da je to veliki resusrs i uticaće na liste čekanja kada su u pitanju dijagnostičke procedure. Podseća da Institut za javno zdravlje Srbije pored registracije same opreme prati i tok liste čekanja.

"Kada su u pitanju dijagnostičke procedure, skeneri su od velikog značaja, broj savremenih rendgen aparta kao i skenera koji će biti isporučeni bolnicama, domovima zdravlja uticaće i na taj tok pa će se same procedure dijagnostike jendostavno ubrzati", kaže ona.

Dodaje da je kovid epidemija uticala na dužinu čekanja i učestalost obraćanja za potrebe korišćenja ovih aparata.

"Pošto je u pitanju savremena oprema biće sporvedna obuka za korišćenje savremenih, više od 135 radioloških rendgen aparata i oko 55 skenera, koji će biti distribuirani bolničkim ustanovama, a postoje ustanove koje će biti opremnjene i jednim i drugim aparatima jer priroda rada i procedura takva", zaključila je Verica Jovanović za RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP