Glas Javnosti

Doktor TIODOROVIĆ otkrio kada ćemo prestati da brojimo OBOLELE: Evo šta kažu predviđanja

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Praćenje dnevne statistike iz dana u dan moglo bi za nas građane da postane prošlost već krajem proleća, odnosno početkom leta.

To, naravno, ne bi značilo da je odjavljena epidemija, ali bi mogla postati uvertira u endemski tok, što bi značilo da bi epidemiolozi i virusolozi nastavili da prate kretanje korone, ali nama to neće biti značajno jer bi u tom slučaju epidemija bila pod kontrolom.

Ipak, u pitanju je najbolji scenario, koji će se razvijati onako kako se mi budemo ponašali, a to je povećani obim vakcinacije, pored prirodnog prokužavanja, ali naravno i pod uslovom da virus ne postane agresivniji.Ipak, kada će se korona posmatrati kao endemska bolest objašnjava epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović, koji kaže, da bi već s kraja proleća mogli da osetimo ozbiljniju promenu, što svakako zavisi od nas, ali o od situacije u svetu.
- Brojke ćemo prestati da pratimo negde s krajem proleća, odnosno početkom leta, na ovaj način na koji to danas činimo. Ali, svakako će one i dalje biti praćene i to će činiti epidemiolozi i kliničari, pratiće šta se dalje dešava. Većina naučnika smatra da tamo gde postoji visok stepen obolevanja, tamo će doći do promene, odnosno, doći će do zaustavljanja epidemije. Što se Srbije tiče, meni se čini da negde tamo do kraja proleća, početka leta bi trebalo da se to smiri. Ima, naravno i onih koji tvrde da će se to desiti naredne godine, ali ja smatram da će se to desiti ove godine. To može biti kao posledica onoga što se dešava u celom svetu, kao i u Evropi, jer kada se desi veliko zaražavanje, paralelno se dešava i prirodno prokužavanje - objašnjava profesor Tiodorović.Naša zemlja u ovom momentu beleži rekorde po broju zaraženih, ali srećom taj broj ne prati visoka stopa hospitalizacije. Ipak, sve nas muči pitanje kada će konačno doći trenutak da se virus "odjavi“ i na koji način će se to desiti.
- Kraj treba da označi SZO i da virus proglasi endemskim. Svako od nas pojedinačno to može da radi, i mi u Srbiji možemo da proglašavamo, ali šta je Evropi, oko nas, u svetu, dakle, dok god u svetu ne bude dovedeno u kontrolisano stanje, neće biti odjave. Gde god virus bude postojao, postojaće i šansa da dođe kod nas. Mislim da SZO to ne može da uradi pre kraja godine, ako ćemo se držati epidemiološke doktrine i eliminacije rizika, onda to može potrajati do kraja godine. Ovo je naravno najbolji mogući scenario, ali uvek treba posmatrati na sve to s oprezom, mada ipak očekujem da bude ovako, kaže profesor Tiodorović.

To je najbolji scenario, podvlači profesor, ali opet sve zavisi od dešavanja u drugim zemljama, i globalne situacije.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus, uputio je upozorenje svetskim liderima da pandemija koronavirusa „nije blizu kraja”, u uslovima kada neke evropske zemlje beleže rekordan broj novih slučajeva zbog omikron soja, piše Kurir.

BONUS VIDEO: ĐOKOVIĆ GASI AUSTRALIAN OPEN?


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR