Glas Javnosti

BIĆE POTREBNA I ČETVRTA DOZA! Dr Zarka: Ovo je sada naš život, u talasima

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Izraelski zdravstveni stručnjak i čovek odgovoran za odgovor te zemlje na pandemiju korona virusa pozvao je građane da se pripreme za uvođenje četvrte doze vakcine.

Dr Salman Zarka rekao je  da "s obzirom na to da je virus ovde i da će i dalje biti ovde, moramo se pripremiti i za četvrtu vakcinu".

Zarka nije rekao u kom periodu bi te vakcine mogle biti date. On je rekao da bi "buster" mogao da bude modifikovan tako da bolje cilja različite sojeve virusa, pre svega visoko zaraznu delta varijantu.


Njegov stav je da bi ljudi mogli da se vakcinišu "svakih nekoliko meseci, pet ili šest meseci, ili jednom godišnje“.

- Ovo je naš život od sada, u talasima. Čini se da ako shvatamo lekcije iz ovog talasa, moramo da razmotrimo mogućnost naknadnih talasa sa novim varijantama, poput nove iz Južne Amerike. A uzimajući to u obzir, kao i smanjenje antitela, čini se da će nam svakih nekoliko meseci trebati još jedna doza - rekao je.

Iako je reč o stavu jednog čoveka, a ne zvančna odluka izraleskih vlasti, ne bi bilo iznenađujuće da u narednim nedeljama stigne i zvanična preporuka.


Za sad, američka regulatorna tela nisu donela definitvnu odluku o uvođenju četvrte doze, ali su ostavili mogućnost za to. Kako se navodi u ažuriranim smernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), osobe sa određenim zdravstvenim stanjima zbog kojih su umereno ili teško ugroženi mogu da dobiti četvrtu vakcinu mRNA protiv koronavirusa, preneo je CNN.

Sudeći po mišljenjima američkih stručnjaka, četvrta doza ne bila namenjena svima već samo osobama sa slabijim imunitetom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR