Glas Javnosti

AKO VAM SE OVO DEŠAVA, PRELEŽALI STE OMIKRON: Evo dokaza da ste bili zaraženi, a da niste ni znali

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Mnogi koji su preležali kovid gotovo da nisu imali simptome, a najnovije svetske studije pokazale su kako možete znati da je virus prošao kroz vaše telo ukoliko niste sigurni da ste bili zaraženi.

Naime, prema najnovijim istraživanjima, ljudi koji su preležali omikron masovno prijavljuju da im kosa opada više nego inače. Naučno je potvrđeno da se ovaj soj brže širi, ali i daje lakše kliničke slike, te mnoge asimptomatske slučajeve.

Oni koji misle da nisu bili zaraženi mogu zaključiti da su bolest izneli "na nogama" ukoliko im se javlja opadanje kose, što je jedna od posledica infekcije. Studija univerzitetskog medicinskog centra u Nju Džerziju pokazuje da se ovo stanje javlja između nekoliko nedelja i tri meseca nakon bolesti.

Stručnjaci objašnjavaju da kosa opada kada reakcija tela na virus postane preaktivna i izazove zapaljenje, iako bi osoba trebalo da se već oporavila od kovida. Drugi razlog je stres, jer je poznato da kovid uzrokuje stres, ali i da se to povezuje sa opadanjem kose, prenosi kurir.rs.

- Još se ne zna tačno koja grupa pacijenata će nakon preležane infekcije koronavirusom razviti opadanje kose, ali se ovakva pojava i pre koronavirusa javljala kod pacijenata nakon težih bolesti i većih operacija, visoke febrilnosti u sklopu nekih infektivnih bolesti ili nepoznate etiologije,u sklopu postraumatskog stres sindroma, i uopšte nakon izuzetno burnih i stresnih kao i emotivnih događaja u životu, kod dijeta i mršavljenja, nakon porođaja, kod deficita gvožđa, vitamina D...- rekla je za pomenuti medij dr Dragana Petrović-Popović

BONUS VIDEO: ĐOKOVIĆ GASI AUSTRALIJEN OPEN?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR