Glas Javnosti

VAKCINISANO 80 ODSTO: E, onda bi mogli da pričamo UKIDANJU MERA

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje ukidaju mere protiv širenja koronavirusa, u kojima je vakcinisano skoro 90 odsto stanovništva.

Kon je rekao da bi i Srbija, kada bi 80 odsto stanovništva bilo vakcinisano, bila kod ukidanja mera, kakve su kovid propusnice za ugostiteljske objekte nakon 20.00 sati.

Doktor Kon je izneo podatak da je u Srbiji procenat vakcinisanih starijih od 18 godina, "negde na 59 odsto", dok je oko 50 odsto vakcinisanih protiv korona virusa u odnosu na ukupan broj stanovnika.


- Od 12 do 18 godina smo ispod pet posto (vakcinisanih), ne možemo da se poredimo sa zemljama gde je to više 60 odsto - rekao je Kon.

On je kazao da je produženi sretenjski raspust u prosveti dao rezultate i da je u beogradskim osnovnim i srednjim školama 25 puta smanjeno zaražavanje. "U narednom periodu očekuje se i dalje pad oboljevanja, ali sa početkom škola videćemo da li će taj pad biti kao do sada, ili će se usporiti.

- Škole su dokazale da su bezbedno mesto, ukupno oko četiri posto je pozitivno dece školskog uzrasta, od svih testiranih - kazao je Kon.

On je dodao da "postoji zabluda za omikron stelt i za omikron" da nisu toliko opasni, i dodao da "za nevakcinisane starije i one koji imaju neke hronične bolesti i omikron može da bude smrtonosan".

- Delta soja još ima, ali mora jasno da se kaže da je dominanatan omikron. U nekom periodu imali smo od 100 posto ispitivanih uzoraka, svi su bili omikron, posle se vratilo na 90. Sada apsolutno dominira omikron i ne treba da se zavaravamo da ono što je teško da je to delta - rekao je Kon.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR