Glas Javnosti

"STELT SE LAKŠE PRENOSI OD OMIKRONA" Dr Kon o novom soju korone i NOVAKU ĐOKOVIĆU: "Ostajem pri stavu o vakcinaciji"

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je jutros da se stelt podvarijanta koja je juče otkrivena kod nas, 1, 5 put lakše prenosi nego običan omikron.

-Omikron je doživeo mutacije na spajk proteinu koji mu olakšava pripajanje na ćelije. Do sada je poznato da se stelt 1,5 puta lakše prenosi u odnosu na omikron varijantu. Činjenica da je on već u 60 zemalja otkriven kao podvarijanta stavlja ga u red sojeva koji se posebno prate ali još nije proglađen za soj od posebnog značaja - rekao je dr Kon. 



Dodao je da još niko ne može da odgovori na to kako će da utiče kod nas na epidemiju ali možemo da se nadamo da neće da utiče.

- Mi izlazimo iz maksimuma, to je činjenica. Ova nedelja će biti u proseku sa brojem zaraženih. Prethodna je bila maksimum i ono što se jasno vidi, to je promena u strukturi obolevanja. Bilo je od 20 do 50 godina, dve trećine je bilo u tom uzrastu i sada  oni čine 50 odsto  i pomera se na mlađe i zato je bitna škola, pa ćemo imati produženi raspust, spaja se sa praznicima i vikendima pa se dobija devet dana. Taj prekid je sasvim dovoljan, to su 3 inkubacije kod mlađih koji  mogu zaraziti starije - rekao je dr Kon za TV Prva.

Srpski epidemiolog komentarisao je slučaj Novaka Đokovića.

Kon je govorio na ovu temu u Jutarnjem programu Prve, a sve pošto je i njegov status o Novaku Đokoviću od pre dve godine ponovo postao aktuelan.

Kon se oglasio nakon što je Đoković poručio da "nije za vakcinu", a sada je opet prokomentarisao njegov slučaj.

- Ispratio sam, ja sam rekao samo da mi je žao što nisam imao prilike da razgovaram sa njim pre nego stekne neka uverenja i da mu želim sve najbolje. Ne vidi se u izveštaju kako su iskoristili taj moj status, ali ne znam da li ovde ima neko ko nije njegov navijač, tako da Novaku želim sve najbolje. Prokomentarisao sam da nije u duhu zdravstvenog pravilnika što ga nisu pustili, što ne znači da nije pravo, kao država imaju pravo da obezbeđuju granice - rekao je Kon.



- Ostajem pri istom stavu o vakcinaciji. Najviše bih voleo da igra tenis i da nema problema, posebno jer dolaze veliki turniri, poštujem šta kaže Novak Đoković, tako je odlučeno - vakcinacija je dobrovoljna i ne razumem na koji je način mogao da bude javna zdravstvena opasnost - dodao je srpski epidemiolog.

Novak Đoković će se takmičiti na turniru u Dubaiju krajem februara, dok je za sada neizvesno da li će moći da učestvuje na preostala tri grend slem turnira koja traže obaveznu vakcinu.

BONUS VIDEO Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile, i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Slobodan Kospetin u 08.02.2022 16:14:34 h
     0 
Kad ce ovi ljudi shvatiti da su smešni i tužni istovremeno. A da se protiv prirode ne može i ne sme.