Glas Javnosti

JEDAN SOJ SE GUBI U SRBIJI, DRUGI DOMINIRA, ALI...: Nije došlo do PORASTA STELTA

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Delta soj korona virusa se polako gubi u Srbiji, a omikron je totalno preuzeo dominaciju, kaže prof. dr Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, virusolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Jovanović navodi da podvarijante omikrona - stelta, ima minimalno, piše Blic.

Profesorka Jovanović kaže da polako izlazimo iz petog talasa, a da će vreme da pokaže da li i iz epidemije.

"Omikron ima dominaciju, delte ima minimalno, a nije došlo do velikog porasta stelta. Nema nešto mnogo stelta. Takozvana prva varijanta omikrona je još dominantna, a delta se gubi" - kaže prof. Jovanović.Ona je mišljenja da dolazi do smirivanja situacije i da izlazimo iz ovog talasa.

"Da li ćemo izaći iz cele epidemije, to će vreme pokazati" - kaže profesorka Jovanović .

Pošto još nije doneta odluka o četvrtoj dozi, profesorka Jovanović je mišljenja da svima, koji su primili tri doze, i imaju kovid propusnice, one treba da važe do daljeg."Već smo razgovarali o četvrtoj dozi, ali o njoj još nije doneta odluka. U svakom slučaju, nije neophodno da se svi vakcinišu četvrtom dozom nego samo ugrožene grupe i kategorije ljudi" - mišljenja je prof. dr Jovanović.

Delta soj da podsetimo, u Srbiji je prisutan od letos, tačnije od 1. jula. Omikron je registrovan 23. decembra prošle godine, a njegova podvarijanta stelt 7. februara ove godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR