Glas Javnosti

I Savez za Srbiju najavio inicijativu Ustavnom sudu


Autor: Glas javnosti

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Janko Veselinović izjavio je ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) da je Savez jedinstven u odluci da se bojkotuju predstojeći izbori, kao i da će podneti inicijativu za ocenu ustavnosti izmene zakona o izboru narodnih poslanika.

"Došli smo da ukažemo na sve nezakonitosti, nepoštovanje Ustava u kojima će, po svemu sudeći, ljudi u RIK biti spremni da učestvuju, na lažnim izborima. Ako ne budu poštovali Ustav i zakon biće samo računovođe izborne krađe lažnih izbora (Aleksandra) Vučića", rekao je Veselinović.

On je u ime svih prisutnih rekao da je ceo SzS jedinstven u odluci da bojkotuje naredne izbore.

"Niko iz SzS neče učestvvati na ozborima. Niko", decidan je Veselinović i podsetio da Pokret slobodnih građana nije deo SzS.

Veselinović je obećao borbu za slobodne izbore i naveo kao još jedan od pet razloga za bojkot činjenicu da je 10. maja u Narodnoj skupštini, koja je raspuštena, izmenjen zakon o izboru narodnih poslanika.

"Nijedna skupština na svetu nije izmenila uslove izbora za vreme trajanja izbornih procesa", rekao je Veselinović.

Dodao je da SzS podnosi inicijativu za ocenu ustavnosti izmene zakona o izboru narodnih poslanika i da Ustavni sud treba da je stavi van snage.

On je naglasio da će se s tim u vezi obratiti i međunarodnim institucijama, uključujući i Venecijansku komisiju.

Veselinović je kao preostala četiri razloga za bojkot izbora naveo to što "ne postoje minimalni uslovi za demokratske i slobodne izbore, medijski mrak, činjenicu da je Srpska napredna stranka zlouptrebila pandemiju za političke svrhe i da ne postoje ni minimalni zdravstveni epidemiološki uslovi da se izađe na izbore".

Predsednik Dveri Boško Obradović predao je juče Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe o nastavku izbornog procesa posle vanrednog stanja, koji je raspisao RIK.

(Izvor Tanjug)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR