Glas Javnosti

Zašto se tinejdžerke ponekad ponašaju "tako zlo" prema svojim majkama

Porodica
Autor: Glas javnosti

Odnos između majki i njihovih tinejdžerki često je kompleksan i ispunjen izazovima.

Počinje suptilno, kada tinejdžerka izražava želju za više vremena sa vršnjacima, u svojoj sobi ili na telefonu, dok majke pokušavaju održati prisnost. Ovaj sukob može rezultirati napetošću u odnosima, ali je važno razumeti nekoliko uobičajenih razloga koji stoje iza takvog ponašanja.


1. Potraga za nezavisnošću:
Adolescencija je vreme kada tinejdžeri razvijaju svoj identitet i pokušavaju izraziti svoju nezavisnost. Ovo može dovesti do sukoba jer majke žele održati bliskost, dok tinejdžerke teže autonomiji. Razumevanje potrebe za nezavisnošću i omogućavanje tinejdžerkama da donose neke odluke može ublažiti sukobe.

2. Pubertet i mozak u razvoju: Hormonalne promene tokom puberteta mogu izazvati promene u raspoloženju, povećanu emocionalnost i sukobe. Tinejdžeri, posebno devojke, prolaze kroz intenzivan proces sazrevanja mozga, što može uticati na njihovo ponašanje. Razumevanje ovih fizioloških promena pomaže majkama da pristupe situacijama s više saosećanja.


3. Pritisak vršnjaka i želja za uklapanjem:
Želja za prihvatanjem među vršnjacima može dovesti do toga da tinejdžerke osećaju potrebu da se distanciraju od svojih majki, ponekad ispoljavajući neprijatno ponašanje. Razgovor o osećajima usamljenosti ili pritiska od strane vršnjaka može pomoći majkama da razumeju i podrže svoje tinejdžerke.

4. Stres moderne tinejdžerke: Savremeni tinejdžeri suočavaju se s visokim očekivanjima u vezi sa akademskim uspehom, društvenim statusom i pritiscima društvenih mreža. Razgovor o izazovima s kojima se suočavaju i pružanje podrške može ojačati odnos između majke i tinejdžerke.

5. Društvene mreže: Upotreba društvenih medija može značajno uticati na ponašanje tinejdžerki. Pravilan razgovor o bezbednosti na internetu, postavljanje granica i razumevanje pritisaka društvenih mreža doprinosi zdravijem odnosu.


6. Pravila i granice:
Uspostavljanje granica je važno tokom tinejdžerskih godina, iako tinejdžeri često smatraju pravila restriktivnim. Jasna komunikacija o pravilima i razgovor o njihovom značaju može smanjiti konflikte.

7. Komunikacija: Tinejdžeri ponekad imaju izazove u efikasnoj komunikaciji. Aktivno slušanje, postavljanje pitanja i pokazivanje razumevanja može poboljšati komunikaciju između majke i tinejdžerke.

Kroz ove izazove, važno je da majke ostanu otvorene za dijalog, saosećajne i spremne raditi na jačanju veze sa svojim tinejdžerkama.

 Odrasli model ponašanja, razumevanje promena kroz koje prolazi tinejdžerka i pružanje emocionalne podrške ključni su faktori u izgradnji zdravog odnosa tokom ovih izazovnih godina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR